ßßß
Składniki na spód, który uwielbiam bo nie trzeba go piec:100 g ciasteczek Złoty Kłos ( firmy San)40 g masła lub margaryny ) z margaryną spód jest bardziej słonawy )Ciasteczka traktujemy wałkiem lub blenderem ;), a masło rozpuszczamy. Do rozdrobnionych ciastek dodajemy masło i mieszamy tak, aby wszystkie namokły od tłuszczu. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( sam okrągły blat ). Wysypujemy masę ciasteczkową i równamy do wszystkich brzegów. Tortownicę wstawiamy do lodówki.Składniki masy serowej :1 kg sera do serników3/4 drobnego cukru do wypieków ( ja dodałam cukru pudru ok. 0,5 szklanki, ponieważ chałwa i tak dodaje jeszcze słodyczy)4 jajka0,5 szklanki śmietany kremówki ( ja jej nie dodałam bo o niej zapomniałam ;))2 łyżki mąki ziemniaczanej300 g chałwy ( do wyboru- co kto lubi, ja dałam 250 g takie są w lidlu opakowania :))2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSer mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy całe jajka, jedno po drugim ( cały czas miksując). Do tego dodajemy resztę składników, do ich wymieszania; na koniec wsypujemy do misy pokrojoną na kawałki chałwę, delikatnie mieszając...Masę serową wlewamy do tortownicy, uprzednio wyjętej z lodówki.Pieczemy w kąpieli wodnej ( na najniższej półce w piekarniku, stawiamy naczynie z wrzącą wodą, sernik stawiamy piętro wyżej) w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Studzimy w piekarniku przy lekko otwartych drzwiczkach. Następnie polewamy polewą:Składniki na polewę:0,5 szklanki śmietany kremówki ( użyłam 18% )150 g chałwyDo garnuszka wlać śmietanę dodać chałwę, aby nie było grudek zmiksować lub potraktować blenderem ;) i podgrzać cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Po wystudzeniu polać sernik, wyrównać, można też przyozdobić wedle uznania. Przez noc potrzymać w lodówce ( ok. 12 h ).Smacznego!!!Źródło: mojewypieki.blox.pl