Wykonanie
Ależ się ze mnie zrobiła konkursomaniaczka, co ja poradzę, że konkursy mnie tak inspirują. Tym razem wzięłam udział w konkursie u Domi, konkurs polega na przygotowaniu prezentu dla jednej z
trzech osób : siostry, taty lub mamy ( można tez przygotować prezenty dla wszystkich członków rodziny ). Moja wyobraźnia zaczęła działać jak tylko przeczytałam, że siostra jest wielbicielką sushi. Oto moja wariacja na ten temat...

Składniki na muffiny ( 12 szt.)1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu3-4 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 szklanki
oleju słonecznikowego, bądź roztopionego
masła200 g
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
wody100 g kropelek
czekoladowychSkładniki na krem:200 g
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudruok.2-3 łyżki ciemnego
kakaoDo sushi:
lukier plastyczny w kolorach sushiSkładniki suche mieszamy w jednej miseczce, składniki mokre w drugiej ( wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej). Następnie łączymy zawartość obu miseczek ze sobą, mieszamy, aż do połączenia składników. Przekładamy do papilotek umieszczonych w gniazdach blachy na muffiny. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C. Studzimy na kratce.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej
cukier puder serek oraz
kakao i miksujemy na najniższych obrotach. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego bądź szprycy i dużą gwiazdką dekorujemy ostudzone muffiny.Dekoracje sushi zrobiłam z lukru plastycznego w kilku różnych kolorach, białe pręgi na
krewetce to biały barwnik naniesiony pędzelkiem.Smacznego!!!!
