Wykonanie
W końcu doczekała się, pewnie jesteście ciekawi kto, ano książka Sigrid Verbert " Smakowite prezenty ". W książce znajdziecie mnóstwo przepisów na słodkości, ale nie tylko. Są tam też piękne propozycje na własnoręcznie wykonane prezenty, takie jak
dżemy, kremy, pasztety, czy
przyprawy, zapakowane w cudne własnoręcznie zdobione opakowania. Książkę wygrałam jakiś czas temu u Domi w kuchni, ale dopiero teraz z niej skorzystałam :)
Ciastka są przepyszne, w środku mięciutkie, a na górze chrupiące. Polecam!!!

S k ł a d n i k i :250 g
mąki120 g
cukru trzcinowego ( zrobiłam z niego
cukier puder w młynku od
kawy )3
jajka12 g
proszku do pieczenia130 ml
wody100 g
oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
kardamonukilka
czereśni przekrojonych na pół ( użyłam w
syropie)
Jajka ucieramy z
cukrem na puszysta masę, dodajemy
wodę,
olej,
mąkę,
proszek do pieczenia,
kardamon oraz ekstrakt z
wanilii i mieszamy do połączenia się składników. Przygotowujemy foremki, ja użyłam od mini tart, wlewamy ciasto na 3/4 wysokości, ale można tez użyć foremek na muffinki (ciasta nalewamy wtedy do połowy foremki). Wkładamy po kilka
czereśni (odsączonych z
syropu ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego!!!
