ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciastka z czereśniami

Lekkie ciastka z czereśniami

nazwa

Wykonanie

W końcu doczekała się, pewnie jesteście ciekawi kto, ano książka Sigrid Verbert " Smakowite prezenty ". W książce znajdziecie mnóstwo przepisów na słodkości, ale nie tylko. Są tam też piękne propozycje na własnoręcznie wykonane prezenty, takie jak dżemy, kremy, pasztety, czy przyprawy, zapakowane w cudne własnoręcznie zdobione opakowania. Książkę wygrałam jakiś czas temu u Domi w kuchni, ale dopiero teraz z niej skorzystałam :) Ciastka są przepyszne, w środku mięciutkie, a na górze chrupiące. Polecam!!!
S k ł a d n i k i :
250 g mąki
120 g cukru trzcinowego ( zrobiłam z niego cukier puder w młynku od kawy )
3 jajka
12 g proszku do pieczenia
130 ml wody
100 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta kardamonu
kilka czereśni przekrojonych na pół ( użyłam w syropie)
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy wodę, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kardamon oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników. Przygotowujemy foremki, ja użyłam od mini tart, wlewamy ciasto na 3/4 wysokości, ale można tez użyć foremek na muffinki (ciasta nalewamy wtedy do połowy foremki). Wkładamy po kilka czereśni (odsączonych z syropu ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/05/Lekkie-ciastka-z-czeresniami.html