Wykonanie


babeczki:165 g
masła100 g
cukru100 g
cukru trzcinowego4
jajka260 g
mąki2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejkilka kropel ekstraktu
waniliowego (ewentualnie
olejku migdałowego algo kilka kropel
amaretto)
syrop do posmarowania babeczek:pół szklanki
wody2 łyżki
kawy2 łyżki
cukrukrem:pół szklanki kremówkiłyżka
cukru pudrukilka kropel ekstraktu
waniliowego (ewentualnie
olejku migdałowego algo kilka kropel
amaretto)
serek mascarponekawę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej
wody i ostudzić,
masło utrzeć z
cukrem (zwykłym i trzcinowym) i 2
jajkami, dodać 100 g
mąki i miksować na wolnych obrotach,dodać następne 2
jajka i pozostałą
mąkę, mieszać, dodać
kawę, kilka kropel ekstraktu,wypełnić papilotki, piec 25 minut w 180 stopniach,ostudzić babeczki, przygotować
syrop: do garnka wlać
wodę, dodać
cukier i
kawę, najpierw gotować na małym ogniu, gdy rozpuści się
cukier gotować 3 minuty, ostudzić,wszystkie składniki na krem wymieszać w oddzielnej misce,babeczki przekroić, posmarować wewnątrz ostudzonym
syropem, przełożyć kremem.