Wykonanie
Bardzo lubię placki ziemniaczane... I bardzo lubię kombinować w kuchni, żeby było inaczej niż zwykle... (tylko czasem nie wiem jak jest zwykle, skoro zawsze jest inaczej :-))Przypomniałem sobie o czeskiej wersji placków ziemniaczanych z
mąką polohrubą, której odpowiednikiem jest nasza krupczatka. Smakują inaczej niż nasze placki ziemniaczane. Mam wrażenie, że nie chłoną tak tłuszczu, ale ze względu na dość sporą ilość
mąki, są niesamowicie syte. A żeby było jeszcze ciekawiej, to będą takie czeski placki z grecką nutą :-)
Składniki (ok. 16 placków):800 g obranych
ziemniaków200 g
mąki krupczatki150 g
sera feta3 łyżki czarnych
oliwek3 łyżki zielonych
oliwekpół
czerwonej papryki2 małe
jajkałyżka
suszonego oreganoząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól,
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce lub posiekać malakserem.
Ser pokroić w kostkę,
oliwki w plasterki.
Paprykę pokroić w cienkie piórka i chwilę podsmażyć na patelni, żeby zmiękła. Wymieszać wszystkie składniki w misce, przyprawić (nie przesadzić z dosalaniem, bo
feta puści trochę swojej słoności). Smażyć na gorącym tłuszczu placuszki, aż będą złociutkie. Podawać ze szklanką podmáslí, czyli
maślanki :-)