Wykonanie
Brak czasu nie pozwala mi rozpieszczać zarówno Was jak i siebie samego ;-) Dziś szybki i naprawdę pyszny obiad, efekt czyszczenia zamrażalnika i lodówki ...

Składniki (2 porcje):30 szt. obranych
krewetek100 g mątwy pokrojonej w plasterki2 ząbki
czosnku1
szalotka, duża1 łyżeczka posiekanej
papryczki chili, zielonej2 cm świeżego
imbiru, startego1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1/2
papryki pomarańczowejgarść posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
sosu rybnego3 łyżki słodkiego
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowegodo podania:
makaron lub
ryż (u mnie 150 g gryczanego
makaronu Soba)Zagotować
wodę i ugotować
makaron (lub
ryż). Rozgrzać wok z łyżką
oleju. Wrzucić pokrojoną w piórka
szalotkę i chwilę przesmażyć. Dodać starty
imbir,
papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażyć przez minutę. Następnie dodać
krewetki i mątwę, przesmażyć 2 minuty, podlać
sosem rybnym i dorzucić pokrojone w paski
papryki. Smażyć aż warzywa zmiękną. Ugotowany
makaron (lub
ryż) odcedzić, lekko przepłukać zimną
wodą i dodać do woka. Energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło, podlać potrawę słodkim
sosem sojowym i minutę smażyć. Jeśli jest potrzeba dodać jeszcze
sosu sojowego, tak by danie nie było suche, ale też by nie "pływało" w sosie. Na koniec całość posypać świeżą
natką pietruszki i nakładać.Smacznego:-)