ßßß
Składniki (2 porcje):30 szt. obranych krewetek100 g mątwy pokrojonej w plasterki2 ząbki czosnku1 szalotka, duża1 łyżeczka posiekanej papryczki chili, zielonej2 cm świeżego imbiru, startego1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej1/2 papryki pomarańczowejgarść posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka sosu rybnego3 łyżki słodkiego sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowegodo podania: makaron lub ryż (u mnie 150 g gryczanego makaronu Soba)Zagotować wodę i ugotować makaron (lub ryż). Rozgrzać wok z łyżką oleju. Wrzucić pokrojoną w piórka szalotkę i chwilę przesmażyć. Dodać starty imbir, papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez minutę. Następnie dodać krewetki i mątwę, przesmażyć 2 minuty, podlać sosem rybnym i dorzucić pokrojone w paski papryki. Smażyć aż warzywa zmiękną. Ugotowany makaron (lub ryż) odcedzić, lekko przepłukać zimną wodą i dodać do woka. Energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło, podlać potrawę słodkim sosem sojowym i minutę smażyć. Jeśli jest potrzeba dodać jeszcze sosu sojowego, tak by danie nie było suche, ale też by nie "pływało" w sosie. Na koniec całość posypać świeżą natką pietruszki i nakładać.Smacznego:-)