Wykonanie
Dziś propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno w charakterze drugiego śniadania jak i obiadowego dodatku.
Sałatka, której podstawą jest konserwowa
biała fasola, słodziutkie
pomidorki i
wędlina. Szybko można ją przygotować, co jest niewątpliwie zaletą, a zjedzona w trakcie pracy długo zapewni Wam uczucie sytości.

Składniki (2 porcje):1 puszka
białej fasoli150 g
pomidorków koktajlowych100 g
wędliny1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuDressing : mały ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1/2 łyżeczki
musztardy, 1 łyżka
octu balsamicznego, 2 łyżki
oliwy z oliwek, szczypta
cukru
Składniki dressingu wymieszać, doprawić
cukrem,
solą i
pieprzem.
Fasolę opłukać na sitku i umieścić w misce. Dodać
pomidorki pokrojone w ćwiartki,
pietruszkę i dressing. Wymieszać i odstawić na kwadrans, po tym czasie ewentualnie doprawić do smaku. Nałożyć do miseczek razem z pokrojoną w paski
wędliną.Smacznego :-)DOBRE RADY :-)
Wędliny nie narzucam, bo każdy ma swoją ulubioną i ta sprawdzi się w
sałatce najlepiej. Doskonale nada się
wędlina dojrzewająca (
szynka parmeńska czy szwarcwaldzka), ale również
szynka drobiowa lub wieprzowa.Co do
pomidorków wybierzcie jak najsłodsze i najbardziej aromatyczne, co o tej
porze roku może być nie lada wyzwaniem. Doskonałe będą
pomidorki koktajlowe:
truskawkowe,
śliwkowe lub cherry.