ßßß
Składniki (2 porcje):1 puszka białej fasoli150 g pomidorków koktajlowych100 g wędliny1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuDressing : mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta cukru
Składniki dressingu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Fasolę opłukać na sitku i umieścić w misce. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki, pietruszkę i dressing. Wymieszać i odstawić na kwadrans, po tym czasie ewentualnie doprawić do smaku. Nałożyć do miseczek razem z pokrojoną w paski wędliną.Smacznego :-)DOBRE RADY :-)Wędliny nie narzucam, bo każdy ma swoją ulubioną i ta sprawdzi się w sałatce najlepiej. Doskonale nada się wędlina dojrzewająca (szynka parmeńska czy szwarcwaldzka), ale również szynka drobiowa lub wieprzowa.Co do pomidorków wybierzcie jak najsłodsze i najbardziej aromatyczne, co o tej porze roku może być nie lada wyzwaniem. Doskonałe będą pomidorki koktajlowe: truskawkowe, śliwkowe lub cherry.