ßßß
Składniki (3 porcje):½ kg dyni (np. muskat prowansalski, piżmowa)2 jabłka1 łyżka curry w proszku1 cebula1 ząbek czosnku½ l bulionu drobiowego lub warzywnego1 liść laurowy100 ml soku jabłkowego, klarownegosól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakuolej roślinny – do smażenia
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pod przykryciem drobno posiekaną cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w spora kostkę dynię i dusić przez 5 minut. Dodać curry i czosnek, podsmażyć przez minutę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Dodać jabłka, bulion, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, aż dynia i jabłko zaczną się rozpadać. Zestawić zupę z palnika, lekko przestudzić, wyciągnąć liść i zmiksować zupę blenderem lub malakserem na jednolity krem. Jeśli chcecie mieć zupę gładką to należy przetrzeć ją dodatkowo przez gęste sito.Do zupy dodać sok jabłkowy, podgrzać ją i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami, u mnie z serem stilton i olejem z pestek dyni.Smacznego :-)A inną wersję kremu z dyni znajdziecie klikając na zdjęcie: