Wykonanie
Nie jest tajemnicą, że zdecydowanie wolę wytrawne smaki, więc gdy padła propozycja wspólnego przygotowania wytrawnej tarty nie mogłem sobie odmówić. Każde z nas przygotowało coś własnego, coś pysznego, coś co można nazwać tartą ;-)Ja postawiłem na szybkość i prostotę, więc przygotowałem mini tarty na bazie gotowego
ciasta francuskiego, które znakomicie nadaje się do tego typu dań. Smaku chrupiącym tartom nadaje wspaniała, karmelizowana
cebula i aromatyczna
bryndza, która przełamuje delikatną
słodycz cebuli. Do tego świeże
zioła i tarty są gotowe. Ci z Was, którzy mają wcześniej przygotowaną karmelizowaną
cebulę, maja gotowe danie w nieco ponad kwadrans.

Składniki (6 szt):1 opakowanie
ciasta francuskiego50 g
bryndzy400 g
czerwonej cebuli2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek60 ml czerwonego,
wytrawnego wina2 łyżki
brązowego cukru - demerara1 łyżka
syropu z
buraków cukrowych1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
octu z
sherrypieprz kolorowynatka pietruszki, świeże
oregano - do podania
Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki i poddusić na
maśle z
oliwą przez 15 minut, aż ładnie zmięknie i lekko zmieni kolor. Dodać
wino,
ocet balsamiczny i
sherry,
cukier,
miód i
syrop. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 30-35 minut, co jakiś czas mieszając.
Cebula powinna być miękka, a sos powinien ulec delikatnej karmelizacji. Wówczas odkryć patelnię, zwiększyć płomień pod nią i mieszając smażyć ją jeszcze przez 3-5 minut. Usmażoną
cebulkę ściągnąć z patelni na półmisek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Z arkusza
ciasta francuskiego wyciąć 6 okręgów lub kwadratów. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 6 minut - ciasto powinno się ładnie rozwarstwić. Następnie wyciągnąć podpieczone tatry z piekarnika, ułożyć na nich
cebulkę, posypać rozkruszoną
bryndzą i włożyć do piekarnika na kolejne 5-6 minut, aż tarty się ładnie zrumienią, a
bryndza stopi.Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym
pieprzem i świeżymi
ziołami.Smacznego :-)