ßßß
Składniki (2 porcje):1 pierś z kurczaka1/2 puszki białej fasoli1 główka sałaty rzymskiej, mini1 duży ząbek czosnku3 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki cukru50 ml oliwy z oliweksól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smakukilka listków pietruszki
W misce wymieszać sok z cytryny, cukier, posiekany drobno ząbek czosnku i oliwę. Doprawić odrobiną soli. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną oliwy, położyć pierś z kurczaka. Po minucie odwrócić na drugą stronę i zmniejszyć ogień. Smażyć około 10 minut, przewracając co minutę. W międzyczasie opłukać i odsączyć fasolę, umyć i porwać na małe kawałki sałatę. Rozdzielić między dwa talerze i skropić 1/3 dresingu.Gdy pierś z kurczaka będzie gotowa, zanurzyć ją w pozostałych 2/3 dresingu, tak aby dokładnie się nim pokryła. Odłożyć na deskę, dać mięsu odpocząć około 2 minuty, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Kurczaka ułożyć na sałacie, posypać porwanymi listkami pietruszki, oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Smacznego :-)Z kurczakiem polecam również:Makaronowa sałatka z pieczoną papryką i kurczakiemSałatka z grilowanymi warzywami