ßßß
Składniki (2 porcje):400 g gnocchi1 puszka pomidorów1 ząbek czosnku1 mała cebulakilka listków świeżej bazylii60 g parmezanu, startego (Parmigiano Reggiano)1 łyżeczka cukruoliwa z oliwek - do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, mozzarellę pokroić w sporą kostkę.2. Ugotować gnocchi wg przepisu na opakowaniu. Opcjonalnie po prostu usmażyć gnocchi na oliwie. Wolę takie podsmażone, po zapieczeniu są zdecydowanie lepsze od gotowanych.3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.4. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Wlać puszkę pomidorów, dodać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.5. Wymieszać kluseczki z sosem, dodać posiekane listki bazylii. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub dwóch mniejszych o wielkości porcji. Całość posypać parmezanem i mozzarellą. Zapiekać wszystko przez 8-10 minut, do momentu aż ser się ładnie roztopi.Smacznego :-)