ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kurczaka ze szparagami

Gulasz z kurczaka ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Przed Wami pyszne danie ze szparagów. Wiem, że teraz jesteście pewnie zanudzani tym warzywem, ale kiedy jak nie teraz?? W tym roku szparagi są tanie i pyszne - koniecznie musicie wypróbować kilka mniej tradycyjnych dań z ich udziałem. Oczywiście trzeba zjeść mniej lub bardziej tradycyjny krem ze szparagów czy też zapiekankę ze szparagami, ale warzywo to nadaje się praktycznie do każdej potrawy. Nic nie powinno Was ograniczać :-)
Składniki (2 porcje):
2 małe piersi kurczaka
1 czerwona cebula
4 białe szparagi
4 zielone szparagi
100 ml bulionu drobiowego
150 g gęstej śmietany
odrobina mąki - do panierowania
2 łyżki masła - do smażenia
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smaku
natka pietruszki, posiekana
Cebulę pokroić w kostkę. Szparagi obrać, białe na całej długości poza główką, zielone na 1/3 długości od dołu. W obu przypadkach odciąć końcówki (ok. 2 cm). Szparagi pokroić w 3 cm kawałki.
Piersi oczyścić i pokroić w plastry. Obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto na patelni z rozgrzanym masłem. Po usmażeniu mięso zdjąć na talerz i odłożyć na bok.
Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć cebulę i szparagi. Wszystkie warzywa powinny lekko zmięknąć. Całość podlać bulionem i śmietaną, dusić 3-5 minut i dodać do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę, wymieszać i nakładać na talerze.
Podawać z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/05/gulasz-z-kurczaka-ze-szparagami.html