Wykonanie
Przed
Wami pyszne danie ze
szparagów. Wiem, że teraz jesteście pewnie zanudzani tym warzywem, ale kiedy jak nie teraz?? W tym roku
szparagi są tanie i pyszne - koniecznie musicie wypróbować kilka mniej tradycyjnych dań z ich udziałem. Oczywiście trzeba zjeść mniej lub bardziej tradycyjny krem ze
szparagów czy też zapiekankę ze
szparagami, ale warzywo to nadaje się praktycznie do każdej potrawy. Nic nie powinno Was ograniczać :-)

Składniki (2 porcje):2 małe
piersi kurczaka1
czerwona cebula4 białe
szparagi4
zielone szparagi100 ml
bulionu drobiowego150 g gęstej
śmietanyodrobina
mąki - do panierowania2 łyżki
masła - do smażenia
sól, świeżo zmielony
kolorowy pieprz - do smaku
natka pietruszki, posiekana
Cebulę pokroić w kostkę.
Szparagi obrać, białe na całej długości poza główką, zielone na 1/3 długości od dołu. W obu przypadkach odciąć końcówki (ok. 2 cm).
Szparagi pokroić w 3 cm kawałki.Piersi oczyścić i pokroić w plastry. Obtoczyć w
mące. Usmażyć na złoto na patelni z rozgrzanym
masłem. Po usmażeniu
mięso zdjąć na talerz i odłożyć na bok.Na patelni, na której smażony był
kurczak podsmażyć
cebulę i
szparagi. Wszystkie warzywa powinny lekko zmięknąć. Całość podlać
bulionem i
śmietaną, dusić 3-5 minut i dodać do sosu usmażonego wcześniej
kurczaka. Zagotować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
natkę, wymieszać i nakładać na talerze.Podawać z młodymi ziemniaczkami,
ryżem lub
makaronem.Smacznego :-)