ßßß
Składniki (2 porcje):2 małe piersi kurczaka1 czerwona cebula4 białe szparagi4 zielone szparagi100 ml bulionu drobiowego150 g gęstej śmietanyodrobina mąki - do panierowania2 łyżki masła - do smażeniasól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smakunatka pietruszki, posiekanaCebulę pokroić w kostkę. Szparagi obrać, białe na całej długości poza główką, zielone na 1/3 długości od dołu. W obu przypadkach odciąć końcówki (ok. 2 cm). Szparagi pokroić w 3 cm kawałki.Piersi oczyścić i pokroić w plastry. Obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto na patelni z rozgrzanym masłem. Po usmażeniu mięso zdjąć na talerz i odłożyć na bok.Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć cebulę i szparagi. Wszystkie warzywa powinny lekko zmięknąć. Całość podlać bulionem i śmietaną, dusić 3-5 minut i dodać do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę, wymieszać i nakładać na talerze.Podawać z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.Smacznego :-)