Wykonanie
Kolejna propozycja z książki, z której zrobiłbym najchętniej wszystko.
Mowa o The Hairy Bikers' Perfect
Pies .
Tarta z
ziemniaków w plasterkach, z
porem i
szynką w delikatnym,
śmietanowym sosie. Trzeba zwrócić uwagę na rodzaj
śmietany. Powinna być to bardzo tłusta i gęsta
śmietana. U nas można wykorzystać np.
śmietanę 36 % Piątnicy lub 30 % Presidenta.
Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ciasto:250 g
mąki pszennej + odrobina do podsypywania150 g
masła1
jajkoszczypta
soliFarsz:1 kg mącznych, obranych
ziemniaków25 g
masła2 średnie
pory (białe i jasnozielone części)200 g
wędzonej szynki400 g gęstej
śmietany 36% lub 30 % (nie kremówki)świeżo starta
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz - do smakuopcjonalnie - 50 g startego
żółtego seraZagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera kruche ciasto. Szczegóły dotyczące wykonania kruchego ciasta można znaleźć w
poście dotyczącym tarty
porowo-ziemniaczanej.Rozwałkowane ciasto umieścić w formie do tarty (średnica ok. 25 cm), dokładnie docisnąć boki, w taki sposób, aby ciasto wystawało 4 mm ponad krawędź blaszki. Przykryć blaszkę z
ciastem folią i umieścić na 30 minut w lodówce.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni (górna i dolna grzałka).Zagotować w szerokim garnku
wodę.
Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 5 mm i wrzucić je do gotującej się
wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie
ziemniaki odcedzić i przelewać zimną
wodą, aż całkiem się schłodzą.Pokrojony w półplasterki
por poddusić na
maśle, aż zmięknie, ale nie zarumieni się (ok. 5 min).
Szynkę pokroić w grubszą kostkę.Przygotować sos - ze
śmietany, sporej ilości
gałki muszkatołowej,
soli i
pieprzu.
Ziemniaki nie były wcześniej doprawiane, wiec wchłoną
przyprawy.Wyciągnąć blaszkę z
ciastem z lodówki. Ułożyć na spodzie warstwę
ziemniaków, na to
pora i
szynkę. Rozsmarować warstwę sosu. Następnie ponownie ułożyć
ziemniaki ,
pora i
szynkę. Znów posmarować sosem. Ułożyć ostatnią warstwę
ziemniaków i posmarować resztą sosu, aby wniknął
miedzy warstwy warzyw.Piec 45-55 minut (piekłem 50), aż wierzch tarty ładnie się zarumieni i
ziemniaki będą miękkie. Opcjonalnie proponuję na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jej wierzch tartym
serem. Ja uwielbiam zapieczony
ser, wiec nie mogłem się powstrzymać.Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie około 10 minut. To spowoduje, że sos
śmietanowy stężeje. Smacznego :-)Zapraszam również na inne tarty:Quiche lorraine
Tarta cebulowa - ZwiebelkuchenFlammekueche - chrupiąca
tarta pieczona w ogniuSezamowa
tarta z
czosnkiem niedźwiedzimMini tarty z pesto,
mozzarellą i
suszonym pomidorem