ßßß Cookit - przepis na Tarta ziemniaczana z porem i szynką

Tarta ziemniaczana z porem i szynką

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja z książki, z której zrobiłbym najchętniej wszystko. Mowa o The Hairy Bikers' Perfect Pies . Tarta z ziemniaków w plasterkach, z porem i szynką w delikatnym, śmietanowym sosie. Trzeba zwrócić uwagę na rodzaj śmietany. Powinna być to bardzo tłusta i gęsta śmietana. U nas można wykorzystać np. śmietanę 36 % Piątnicy lub 30 % Presidenta. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ciasto:
250 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
1 kg mącznych, obranych ziemniaków
25 g masła
2 średnie pory (białe i jasnozielone części)
200 g wędzonej szynki
400 g gęstej śmietany 36% lub 30 % (nie kremówki)
świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku
opcjonalnie - 50 g startego żółtego sera
Zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera kruche ciasto. Szczegóły dotyczące wykonania kruchego ciasta można znaleźć w poście dotyczącym tarty porowo-ziemniaczanej.
Rozwałkowane ciasto umieścić w formie do tarty (średnica ok. 25 cm), dokładnie docisnąć boki, w taki sposób, aby ciasto wystawało 4 mm ponad krawędź blaszki. Przykryć blaszkę z ciastem folią i umieścić na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni (górna i dolna grzałka).
Zagotować w szerokim garnku wodę. Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 5 mm i wrzucić je do gotującej się wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i przelewać zimną wodą, aż całkiem się schłodzą.
Pokrojony w półplasterki por poddusić na maśle, aż zmięknie, ale nie zarumieni się (ok. 5 min). Szynkę pokroić w grubszą kostkę.
Przygotować sos - ze śmietany, sporej ilości gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ziemniaki nie były wcześniej doprawiane, wiec wchłoną przyprawy.
Wyciągnąć blaszkę z ciastem z lodówki. Ułożyć na spodzie warstwę ziemniaków, na to pora i szynkę. Rozsmarować warstwę sosu. Następnie ponownie ułożyć ziemniaki , pora i szynkę. Znów posmarować sosem. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków i posmarować resztą sosu, aby wniknął miedzy warstwy warzyw.
Piec 45-55 minut (piekłem 50), aż wierzch tarty ładnie się zarumieni i ziemniaki będą miękkie. Opcjonalnie proponuję na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jej wierzch tartym serem. Ja uwielbiam zapieczony ser, wiec nie mogłem się powstrzymać.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie około 10 minut. To spowoduje, że sos śmietanowy stężeje. Smacznego :-)
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine
Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/ziemniaczana-tarta-z-porem-i-szynka.html