ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonej brukselki

Sałatka z pieczonej brukselki

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałem Wam przedstawić pyszną sałatkę, której główny składnik przez wiele osób nie jest zbytnio lubiany. Chodzi o brukselkę, której ja w dzieciństwie szczerze nienawidziłem, a teraz zjadam ze smakiem. Taka mała kapustka, a budzi tyle sprzecznych uczuć. Gdybym miał powiedzieć za co jej nie lubiłem nic sensownego by mi do głowy nie przyszło. Na szczęście teraz nie mam z nią problemów i dzięki temu mogę przygotowywać różne dania z jej udziałem, a jest warzywem naprawdę wszechstronnym, co postaram się Wam w najbliższym czasie przedstawić.
Wracając do meritum, na listkach świeżego szpinaku wylądowała upieczona, słodziutka brukselka, pachnąca czosnkiem i rozmarynem. Do tego chrupiąca szynka i prażone orzechy oraz migdały. Pracy przy tym wcale, a obiadek był przedni :-) Na ciepło smakuje najlepiej...
Składniki (2 duże porcje):
400 g brukselki
kilka łyżek oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
1 gałązka rozmarynu
4 plastry szynki surowej, wędzonej
4 łyżki orzechów włoskich, łuskanych
2 łyżki migdałów w płatkach
2 garście świeżej, ulubionej sałaty (u mnie baby szpinak)
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wylać odrobinę oliwy na blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia - oliwa zapobiegnie przesuwaniu się papieru podczas mieszania. Na papier ułożyć umytą, pokrojoną na połówki brukselkę, posypać ją skórką z cytryny i posiekanymi igiełkami rozmarynu, skropić oliwą, wymieszać i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć, dodać pokrojony w słupki czosnek, przemieszać i znów umieścić w piekarniku na ok. 10 minut. Jeśli brukselka zbytnio się rumieni przykryć ją papierem do pieczenia.
Gdy brukselka się piecze podprażyć na suchej patelni migdały i orzechy włoskie. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na niej delikatnie zrumienić plastry szynki, po czym odsączyć je na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w paski.
Na talerzu ułożyć trochę szpinaku lub innej świeżej sałaty (roszponka, radicchio), na niej rozłożyć upieczoną brukselkę. Całość posypać szynką, orzechami i migdałami.
Smacznego :-)
Inspiracja: Nigellissima
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/salatka-z-pieczonej-brukselki.html