Wykonanie
Dziś chciałem Wam przedstawić pyszną
sałatkę, której główny składnik przez wiele osób nie jest zbytnio lubiany. Chodzi o
brukselkę, której ja w dzieciństwie szczerze nienawidziłem, a teraz zjadam ze smakiem. Taka mała
kapustka, a budzi tyle sprzecznych uczuć. Gdybym miał powiedzieć za co jej nie lubiłem nic sensownego by mi do głowy nie przyszło. Na szczęście teraz nie mam z nią problemów i dzięki temu
mogę przygotowywać różne dania z jej udziałem, a jest warzywem naprawdę wszechstronnym, co postaram się Wam w najbliższym czasie przedstawić.Wracając do meritum, na listkach
świeżego szpinaku wylądowała upieczona, słodziutka
brukselka, pachnąca
czosnkiem i
rozmarynem. Do tego chrupiąca
szynka i prażone
orzechy oraz
migdały. Pracy przy tym wcale, a obiadek był przedni :-) Na ciepło smakuje najlepiej...

Składniki (2 duże porcje):400 g
brukselkikilka łyżek
oliwy z oliwek1 duży ząbek
czosnkuskórka otarta z 1
cytryny1 gałązka
rozmarynu4 plastry
szynki surowej, wędzonej4 łyżki
orzechów włoskich, łuskanych2 łyżki
migdałów w płatkach2 garście świeżej, ulubionej
sałaty (u mnie baby
szpinak)

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wylać odrobinę
oliwy na blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia -
oliwa zapobiegnie przesuwaniu się papieru podczas mieszania. Na papier ułożyć umytą, pokrojoną na połówki
brukselkę, posypać ją
skórką z cytryny i posiekanymi igiełkami
rozmarynu, skropić
oliwą, wymieszać i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć, dodać pokrojony w słupki
czosnek, przemieszać i znów umieścić w piekarniku na ok. 10 minut. Jeśli
brukselka zbytnio się rumieni przykryć ją papierem do pieczenia.Gdy
brukselka się piecze podprażyć na suchej patelni
migdały i
orzechy włoskie. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, na niej delikatnie zrumienić plastry
szynki, po czym odsączyć je na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w paski.Na talerzu ułożyć trochę
szpinaku lub innej świeżej
sałaty (
roszponka,
radicchio), na niej rozłożyć upieczoną
brukselkę. Całość posypać
szynką,
orzechami i
migdałami.Smacznego :-)Inspiracja: Nigellissima

