Wykonanie
Ostatnio otrzymałem w prezencie sporo
jabłek i
gruszek, więc trzeba było je spożytkować. Z
jabłek przez dwa tygodnie piłem pyszny, zdrowy sok.
Gruszki postanowiłem wykorzystać w odrobinę mniej zdrowy sposób :-) Zrobiłem szarlotkę, ale nie taką z
jabłkami, jak zawsze robię, tylko z
gruszkami. Efekt był rewelacyjny, ciasto nabrało zupełnie innego charakteru i z pewnością przewyższa smakiem swoją
jabłkową wersję, aczkolwiek tą również polecam.Zapraszam więc na kruchą szarlotkę z niesamowicie aromatyczną
gruszką z dodatkiem
wanilii i
goździków. Aż łezka się w oku kręci, że ciasto zjedzone ;-)

Składniki (tortownica 23 cm):Ciasto:2 szklanki
mąki tortowej3
żółtka z dużych jaj150 g
masła1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa owocowa:5 dużych
gruszek3 łyżki
cukru3 łyżki
cukru dark muscovado1 łyżeczka mielonych
goździków1-2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 mała
laska waniliiodrobina
soku z cytrynyDodatkowo:odrobina
masła do natłuszczenia tortownicy3 łyżki
bułki tartejdo podania -
cukier puder, mielone
goździki
Mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
masło posiekać ręcznie lub malakserem, aż uzyskacie grudki. Dodać płyny -
żółtka,
śmietanę i ekstrakt z
wanilii, szybko zarobić kulę ciasta. Podzielić ja na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na godzinkę.W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać
gruszki i pozbawić je gniazd nasiennych, pokroić w spore plasterki.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasionka. Wrzucić
gruszkę i
wanilię (nasionka i osłonki) do rondelka (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) i podsmażyć chwilkę (max. 2 minuty), aż
gruszka zacznie puszczać sok. Dodać oba rodzaje
cukru, mielone
goździki i dalej gotować na średnim ogniu, stale mieszając.Gdy utworzy się
syrop, ale
gruszka nadal będzie jędrna, a nie rozgotowana (ok. 3 minuty) dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką
wody. Ilość
mąki zależy od ilości soku, który pościła
gruszka. Po dodaniu
mąki gotować jeszcze minutę, masa gruszkowa powinna być dość gęsta. Gdy będzie gotowa - przestudzić.Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, tortownicę wysmarować
masłem. Zetrzeć na tarce na grube wiórki połowę ciasta i umieścić w tortownicy. Lekko przygnieść, aby stanowiło jednolity spód, włożyć do piekarnika i piec 10 minut.

Wyjąć podpieczone ciasto i przestudzić 5 minut, następnie posypać je
bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z
owoców). Nałożyć masę
gruszkową i posypać startą drugą połówką ciasta kruchego. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 minut. W zależności od piekarnika ciasto na górze może się szybciej rumienić wówczas przykryć tortownicę folią aluminiową, pamiętając aby ostatnie 5 minut piec już bez folii.Po upieczeniu wystudzić. Podawać oprószone
cukrem pudrem i mielonymi
goździkami.Smacznego :-)