ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z gruszkami, najlepsza na świecie :-)

Szarlotka z gruszkami, najlepsza na świecie :-)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio otrzymałem w prezencie sporo jabłek i gruszek, więc trzeba było je spożytkować. Z jabłek przez dwa tygodnie piłem pyszny, zdrowy sok. Gruszki postanowiłem wykorzystać w odrobinę mniej zdrowy sposób :-) Zrobiłem szarlotkę, ale nie taką z jabłkami, jak zawsze robię, tylko z gruszkami. Efekt był rewelacyjny, ciasto nabrało zupełnie innego charakteru i z pewnością przewyższa smakiem swoją jabłkową wersję, aczkolwiek tą również polecam.
Zapraszam więc na kruchą szarlotkę z niesamowicie aromatyczną gruszką z dodatkiem wanilii i goździków. Aż łezka się w oku kręci, że ciasto zjedzone ;-)
Składniki (tortownica 23 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka z dużych jaj
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa:
5 dużych gruszek
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru dark muscovado
1 łyżeczka mielonych goździków
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 mała laska wanilii
odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
3 łyżki bułki tartej
do podania - cukier puder, mielone goździki
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać ręcznie lub malakserem, aż uzyskacie grudki. Dodać płyny - żółtka, śmietanę i ekstrakt z wanilii, szybko zarobić kulę ciasta. Podzielić ja na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na godzinkę.
W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać gruszki i pozbawić je gniazd nasiennych, pokroić w spore plasterki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasionka. Wrzucić gruszkę i wanilię (nasionka i osłonki) do rondelka (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) i podsmażyć chwilkę (max. 2 minuty), aż gruszka zacznie puszczać sok. Dodać oba rodzaje cukru, mielone goździki i dalej gotować na średnim ogniu, stale mieszając.
Gdy utworzy się syrop, ale gruszka nadal będzie jędrna, a nie rozgotowana (ok. 3 minuty) dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody. Ilość mąki zależy od ilości soku, który pościła gruszka. Po dodaniu mąki gotować jeszcze minutę, masa gruszkowa powinna być dość gęsta. Gdy będzie gotowa - przestudzić.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, tortownicę wysmarować masłem. Zetrzeć na tarce na grube wiórki połowę ciasta i umieścić w tortownicy. Lekko przygnieść, aby stanowiło jednolity spód, włożyć do piekarnika i piec 10 minut.
Wyjąć podpieczone ciasto i przestudzić 5 minut, następnie posypać je bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z owoców). Nałożyć masę gruszkową i posypać startą drugą połówką ciasta kruchego. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 minut. W zależności od piekarnika ciasto na górze może się szybciej rumienić wówczas przykryć tortownicę folią aluminiową, pamiętając aby ostatnie 5 minut piec już bez folii.
Po upieczeniu wystudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem i mielonymi goździkami.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/szarlotka-z-gruszkami-najlepsza-na-swiecie.html