Wykonanie

Przepis na poniższą zapiekankę
mięsną dostałem już jakiś czas temu od mojej koleżanki Patrycji. To wspaniała kompozycja
mięsa mielonego,
sera feta,
papryki,
pomidorów i
jajek.Co potrzebujecie (porcja dla 6 osób):0,5kg
mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe)2
cebule - posiekane2
czerwone papryki - posiekane na drobne kawałki2 puszki
pomidorów lub 5 świeżych obranych ze skórki - posiekane na małe kawałki1 łyżka łagodnej
czerwonej papryki1 łyżka ostrej
czerwonej papryki1 łyżka czubrycy1 opakowanie słonej
fety pokrojonej w kostki5
jajek - roztrzepane
sól i
pieprz do smaku150g ulubionego
sera żółtego (ementaler,
cheddar, gruyer) lub
miks150g
kukurydzy z puszki
Oliwa z oliwek do smażeniapęczek naci
pietruszki - drobno posiekanaduża patelnia lub głęboki wokopcjonalnie 2 duże
ziemniaki gotowane przez 15min i pokrojone w plastry.Co robimy:Smażymy
cebulę przez 2minDodajemy
mięso mielone i smażymy jeszcze kilka minut (należy trochę odparować wydzielany przez
mięso płyn).Dodajemy
paprykę mieloną i czubrycę i gotujemy jeszcze przez chwilę mieszając.Dodajemy
paprykę i
pomidory i gotujemy przez parę minut.Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego i dodajemy rozbełtane
jajka i
fetę. Wszystko razem mieszamy.Posypujemy
pietruszką, a na to
starty ser żółty.Całość wstawiamy zakryte na 25min do piekarnika rozgrzanego do 200st C.
Potem odkrywamy i pieczemy z termoobiegiem jeszcze 5min (żeby
ser przybrał ładny lekko brązowy kolor i odparował wytapiający się tłuszcz).Tak otrzymaną
mięsną zapiekankę dzielimy na 6 porcji.ps. jeśli brakuje wam węglowodanów zapiekanka świetnie smakuje też z 2 ugotowanymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki
ziemniakami.
