ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka mięsna z fetą po bułgarsku - przepis

Zapiekanka mięsna z fetą po bułgarsku - przepis

nazwa

Wykonanie

Przepis na poniższą zapiekankę mięsną dostałem już jakiś czas temu od mojej koleżanki Patrycji. To wspaniała kompozycja mięsa mielonego, sera feta, papryki, pomidorów i jajek.
Co potrzebujecie (porcja dla 6 osób):
0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe)
2 cebule - posiekane
2 czerwone papryki - posiekane na drobne kawałki
2 puszki pomidorów lub 5 świeżych obranych ze skórki - posiekane na małe kawałki
1 łyżka łagodnej czerwonej papryki
1 łyżka ostrej czerwonej papryki
1 łyżka czubrycy
1 opakowanie słonej fety pokrojonej w kostki
5 jajek - roztrzepane
sól i pieprz do smaku
150g ulubionego sera żółtego (ementaler, cheddar, gruyer) lub miks
150g kukurydzy z puszki
Oliwa z oliwek do smażenia
pęczek naci pietruszki - drobno posiekana
duża patelnia lub głęboki wok
opcjonalnie 2 duże ziemniaki gotowane przez 15min i pokrojone w plastry.
Co robimy:
Smażymy cebulę przez 2min
Dodajemy mięso mielone i smażymy jeszcze kilka minut (należy trochę odparować wydzielany przez mięso płyn).
Dodajemy paprykę mieloną i czubrycę i gotujemy jeszcze przez chwilę mieszając.
Dodajemy paprykę i pomidory i gotujemy przez parę minut.
Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego i dodajemy rozbełtane jajka i fetę. Wszystko razem mieszamy.
Posypujemy pietruszką, a na to starty ser żółty.
Całość wstawiamy zakryte na 25min do piekarnika rozgrzanego do 200st C. Potem odkrywamy i pieczemy z termoobiegiem jeszcze 5min (żeby ser przybrał ładny lekko brązowy kolor i odparował wytapiający się tłuszcz).
Tak otrzymaną mięsną zapiekankę dzielimy na 6 porcji.
ps. jeśli brakuje wam węglowodanów zapiekanka świetnie smakuje też z 2 ugotowanymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki ziemniakami.
Źródło:http://www.bajceps.pl/2014/02/zapiekanka-miesna-z-feta-po-bugarsku.html