ßßß
Przepis na poniższą zapiekankę mięsną dostałem już jakiś czas temu od mojej koleżanki Patrycji. To wspaniała kompozycja mięsa mielonego, sera feta, papryki, pomidorów i jajek.Co potrzebujecie (porcja dla 6 osób):0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe)2 cebule - posiekane2 czerwone papryki - posiekane na drobne kawałki2 puszki pomidorów lub 5 świeżych obranych ze skórki - posiekane na małe kawałki1 łyżka łagodnej czerwonej papryki1 łyżka ostrej czerwonej papryki1 łyżka czubrycy1 opakowanie słonej fety pokrojonej w kostki5 jajek - roztrzepanesól i pieprz do smaku150g ulubionego sera żółtego (ementaler, cheddar, gruyer) lub miks150g kukurydzy z puszkiOliwa z oliwek do smażeniapęczek naci pietruszki - drobno posiekanaduża patelnia lub głęboki wokopcjonalnie 2 duże ziemniaki gotowane przez 15min i pokrojone w plastry.Co robimy:Smażymy cebulę przez 2minDodajemy mięso mielone i smażymy jeszcze kilka minut (należy trochę odparować wydzielany przez mięso płyn).Dodajemy paprykę mieloną i czubrycę i gotujemy jeszcze przez chwilę mieszając.Dodajemy paprykę i pomidory i gotujemy przez parę minut.Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego i dodajemy rozbełtane jajka i fetę. Wszystko razem mieszamy.Posypujemy pietruszką, a na to starty ser żółty.Całość wstawiamy zakryte na 25min do piekarnika rozgrzanego do 200st C. Potem odkrywamy i pieczemy z termoobiegiem jeszcze 5min (żeby ser przybrał ładny lekko brązowy kolor i odparował wytapiający się tłuszcz).Tak otrzymaną mięsną zapiekankę dzielimy na 6 porcji.ps. jeśli brakuje wam węglowodanów zapiekanka świetnie smakuje też z 2 ugotowanymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki ziemniakami.