Wykonanie
Krewetki tygrysie to niesamowicie pyszny
owoc morza - dietetyczny, pożywny i robi się w kilka minut. Polecam przepis na
krewetki na
maśle i
oliwie z
czosnkiem,
chili,
pietruszką i
białym wytrawnym winem. Zaczynamy !!Składniki dla 2 osób:300g
krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych (najczęściej dostaniecie mrożone gotowane - ok)pęczek
natki pietruszki (tylko listki) drobno pokrojone lub łyżka
suszonej pietruszki5 ząbków
czosnku pokrojonych w plasterki150ml białego
wytrawnego wina (polecam
wino opisane na dole przepisu)1
papryczka chili z pestkami pokrojona w plasterki (ja użyłem dwóch łyżek domowej roboty
ostrego oleju chili)
sól2 łyżki
oliwy z oliwek2 ciabiaty (do zagryzki
krewetek) pokrojone w plastry upieczone z
masłem czosnkowym60g
masła (ok 1/4 paczki).1
limonkaCo robimy:Jeśli
krewetki macie zamrożone gotujemy je jedną minutę następnie odcedzamy (nie
róbcie tego w mikrofali).Na patelnie wlewamy
oliwę i połowę ilości
masła,
papryczkę chili oraz
czosnek. Smażymy na średnim ogniu ok. 1 minuty.Gdy się
czosnek zarumieni dodajemy
krewetki,
wino,
pietruszkę i ok. 1/3 łyżeczki
soli.Od zagotowania
wina, gotujemy jeszcze ok. 2 minut, żeby
wino trochę odparowało.Dodajemy łyżeczkę
soku z limonki i 1/2 łyżeczki
cukru. Mieszamy do rozpuszczenia
cukru i podajemy z ciabiatą i dwoma ćwiartkami
limonki.Ciabatę należy wcześniej pokroić na plasterki, posmarować
masłem dodać szczyptę przeciśnietego przez praskę
czosnku i lekko osolić. Następnie zapiekamy przez kilka minut w rozgrzanym do 200-220st. C. piekarniku.W razie potrzeby
krewetki można popryskać
sokiem z limonki.Idealnie smakuje z dobrze schłodzonym
białym,
wytrawnym winem PASQUA Linia Le Collezioni Malvasia di Puglia IGT. To bardzo łagodne
wino o lekkim posmaku egzotycznych
owoców można kupić np. w Warszawie w butelkach 1,5 L za ok 37zł. Nawet się nie zorientujecie, jak nagle ujrzycie dno butelki ...To będzie prawdziwa uczta, wasze nastroje poszybują wysoko, więc nie zapomnijcie o zaplanowaniu c.d. ... ;)