Wykonanie
Tarta z
porów z
serem feta to jedno z dań, które poznałem na dwudniowym szkoleniu z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera. Wśród 15 dań,
mogę śmiało powiedzieć, że
tarta z
pora jest moim faworytem - lekka, zdrowa, szybka i mega smaczna.Składniki dla 3 osób:4 pokrojonych w plastry
pory140 g pokruszonego
sera feta140 g
serka philadelphia140 g
startego sera np.
Parmezan lub Gruyere4
jaja3-4 łyżki
bułki tartej80 g polenty (
kaszka kukurydziana) lub semoliny (
kaszka durum)1 posiekany pęczek
koperku3
liście lauroweOliwaSól i
pieprzCo robimy ?Myjemy
pory obcinamy końcówki i kroimy
pory na plasterki o grubości 0,5cmSmażymy na
oliwie 5minDoprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy posiekany
koperek,
liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10min. W razie potrzeby dolewamy trochę
oliwy.Po tym czasie zgaś ogień, wyjmij
liść laurowy, dodawaj polentę i następnie roztrzepane
jajka. mieszając. Gdy już masa z
porów jest dobrze wymieszana, przelej ją do foremek żaroodpornych wysmarowanych
oliwą i
bułką tartą do max 3/4 ich wysokości.Na wierzch połóż wymieszaną masę z
serka feta i philadelphi (kilka kawałków na foremkę).Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 30min.Po tym czasie
tarta z
porów powinna być gotowa.