Wykonanie
Tajskie zielone
curry to jedna z moich ulubionych potraw (uwielbiam kuchnię tajską). W tej wersji
curry przygotowałem z
kurczakiem. Spotyka się też inne wersje np. z
tofu. Thai Green
Curry Chicken to mieszanka aromatycznego
mleczka kokosowego, zielonej pasty
curry,
trawy cytrynowej, liści
limonki kaffir oraz
sosu rybnego.Składniki:3 uda z
kurczaka (takie duże, wcześniej podgotowane,
mięso pokrojone na kawałki) alternatywnie 1 podwójna
pierś z kurczaka pokrojona w kostki (0,5kg)1 puszka
mleczka kokosowego 400ml (jeśli macie więcej to użyjcie 550ml, jeśli nie,dodajcie150 ml zwykłego
mleka - będzie więcej sosu)1/2 łyżki zielonej pasty
curry (1 łyżka jeśli lubicie ostrzejsze. Dodam, że są różne pasty ponoć ta tao tao jest łagodniejsza. Ja używam takiej jak ta poniżej, kupionej na allegro za ok 3-4zł:
1
trawa cytrynowa (lekko zgnieciona np. trzonkiem noża - wypuści wtedy więcej aromatu)4 liście
limonki kaffir (ew. starta na tarce skórka
limonki)1
limonka (sok,
limonkę dobrze jest wcześniej poturlać po blacie stołu naciskając ręką. Odda wtedy więcej soku)3 łyżki świeżego
zielonego groszku (ew. z puszki)2 garście
zielonej fasolki szparagowej (bez łyka)4 łyżki
sosu ostrygowego4 łyżki
sosu rybnego2 ząbki
czosnku - drobno posiekany2 łyżki
oleju arachidowego (lub innego do smażenia)1 łyżka
brązowego cukru10 liści
tajskiej bazylii (ja użyłem zwykłej, można kupić nasiona i posadzić, ew. na targach ogrodniczych)1/2 łyżki świeżo zmielonych ziaren
kolendry1 kawałek
imbiru tajskiego (galangal) - 1cm x 1cm x 4cm - czyli bryła o podstawie 1cm2 i długości 4 cm - pokrojony w plasterkiPowyższe produkty dostaniecie w Kuchniach Świata.Przygotowujemy wszystkie składniki zgodnie z opisem powyżej.Rozgrzewamy
olej na woku i zmniejszamy ogień na minimum (to ważne, żeby pasta z zielonego
curry oraz później
mleczko kokosowe się nie przypaliły).Dodajemy pastę
curry oraz
czosnek i mieszamy przez 1min, aby dobrze się rozprowadziła z
olejem.Dodajemy
mleczko kokosowe, galangal,
trawę cytrynową, liście
limonki kaffir.Gdy mleczko się podgrzeje dodajemy,
sos rybny i
ostrygowy,
cukier oraz
kurczaka.Gotujemy na małym ogniu ok. 3-5min, żeby
kurczak się zrobił.Gdy
mięso będzie już gotowe, dolewamy
sok z limonki, zmieloną
kolendrę,
tajską bazylię oraz w razie potrzeby dodajemy soli/cukru.Thai green
curry chicken podajemy z
ryżem basmati lub jaśminowym.Smacznego.