Wykonanie
Domowe leczo.Składniki na 4 porcje lecza:
Kiełbasa 60 dkg.( np.
podwawelska, głogowska...)
Pieczarki 50 dkg.
Cebula 2 średnie
Fasola czerwona konserwowa 1.puszka
Papryki 2 szt.
Chili świeże 1 szt.
Czosnek 4 ząbkiKoncentrat ok.4 łyżki stołowe
Pomidory świeże 3-4 szt.( opcjonalnie 1 puszka )
Sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka wędzona w proszku (ok. pół łyżeczki),
pieprz czarny,
oregano,
estragon (ok. pół łyżeczki).Co robimy ?Kroimy
kiełbasę w pół plastry
Pieczarki w plasterki
Cebulę w piórka
Papryki w grubą kostkę
Chili drobno siekamy
Czosnek wyciskamy
Pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkachPodsmażamy
kiełbasę, dodajemy
cebulę chili i
czosnek smażymy razem ok. 5 min. dodajemy
pieczarki, dusimy razem aż do odparowania
wody z
grzybów. Wkładamy do garnka.Podsmażamy
paprykę, jak odparujemy dodajemy
papryki w proszku a po 2 min.
koncentrat pomidorowy i
fasolkę czerwoną, po ok. 2 min. dodajemy
pomidory i dusimy razem z 5 min. Wkładamy do garnka.Gotujemy razem ok. 10 min. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem,
oregano,
estragonem inasze leczo z
kiełbasą i
papkryką jest gotowe.