ßßß
Domowe leczo.Składniki na 4 porcje lecza:Kiełbasa 60 dkg.( np. podwawelska, głogowska...)Pieczarki 50 dkg.Cebula 2 średnieFasola czerwona konserwowa 1.puszkaPapryki 2 szt.Chili świeże 1 szt.Czosnek 4 ząbkiKoncentrat ok.4 łyżki stołowePomidory świeże 3-4 szt.( opcjonalnie 1 puszka )Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona w proszku (ok. pół łyżeczki), pieprz czarny, oregano, estragon (ok. pół łyżeczki).Co robimy ?Kroimy kiełbasę w pół plastryPieczarki w plasterkiCebulę w piórkaPapryki w grubą kostkęChili drobno siekamyCzosnek wyciskamyPomidory ścieramy na tarce o dużych oczkachPodsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę chili i czosnek smażymy razem ok. 5 min. dodajemy pieczarki, dusimy razem aż do odparowania wody z grzybów. Wkładamy do garnka.Podsmażamy paprykę, jak odparujemy dodajemy papryki w proszku a po 2 min. koncentrat pomidorowy i fasolkę czerwoną, po ok. 2 min. dodajemy pomidory i dusimy razem z 5 min. Wkładamy do garnka.Gotujemy razem ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano, estragonem inasze leczo z kiełbasą i papkryką jest gotowe.