ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne

Kotlety rybne

nazwa

Wykonanie

Moja córeczka uwielbia ryby pod każdą postacią, ale takie rybne pulpeciki wciąga jak szalona :-) W jej osobistym rankingu wyprzedają nawet wędzonego łososia, który do tej pory był numerem jeden. Co by nie mówić, Kotlety rybne górą :-)
Składniki:
500g filetów z morskiej ryby (u mnie mintaj)
2 cebule
2 suche bułki
2 jajka
Pęczek natki pietruszki
Łyżeczka soli
Łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżki kaszy manny
Bułka tarta
Olej
Wykonanie:
Jeżeli ryba jest zamrożona, to ją odmrażamy i dokładnie osuszamy. Powinno być ½ kg ryby po odmrożeniu. Rybę mielimy, mielimy też obraną cebulę. Bułki moczymy w wodzie, jak zmiękną, to po odciśnięciu dodajemy do ryby. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną natkę (nie musimy kroić bardzo drobno), przyprawy i kaszę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor, na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/04/kotlety-rybne.html