Wykonanie
Moja córeczka uwielbia
ryby pod każdą postacią, ale takie
rybne pulpeciki wciąga jak szalona :-) W jej osobistym rankingu wyprzedają nawet
wędzonego łososia, który do tej
pory był numerem jeden. Co by nie mówić, Kotlety
rybne górą :-)Składniki:500g filetów z
morskiej ryby (u mnie
mintaj)2
cebule2 suche
bułki2
jajkaPęczek
natki pietruszkiŁyżeczka
soliŁyżeczka
pieprzu cytrynowego2 łyżki
kaszy mannyBułka tartaOlejWykonanie:Jeżeli
ryba jest zamrożona, to ją odmrażamy i dokładnie osuszamy. Powinno być ½ kg
ryby po odmrożeniu.
Rybę mielimy, mielimy też obraną
cebulę.
Bułki moczymy w wodzie, jak zmiękną, to po odciśnięciu dodajemy do
ryby. Wbijamy
jajka, dodajemy posiekaną
natkę (nie musimy kroić bardzo drobno),
przyprawy i
kaszę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Formujemy kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na złoty kolor, na patelni z rozgrzanym
olejem. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku.