Wykonanie
Wytrawne gofry to bardzo ciekawa propozycja nie tylko
śniadaniowa. Można do nich przemycić
kaszę, warzywa, czy na co tylko mamy ochotę. Ja tym razem zrobiłam gofry z
kaszą jaglaną,
szalotkami i
jabłkiem. To tego wszystkiego jeszcze smalczyk roślinny. Smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i chrupiącą
cebulką!Takie wytrawne gofry możemy podać jako dodatek do obiadu, albo zjeść na śniadanie, czy kolację ze świeżymi
pomidorami, albo np.
kiszonym ogórkiem. Gofry z
kaszą jaglaną .

Składniki:½ szklanki
kaszy jaglanejSólWoda2
szalotki1 duże
jabłko2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
cebulką i
jabłkiem3
jajka¾ szklanki
mleka1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOlejWykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka, płuczemy zimną
wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy 1 szklankę osolonej
wody i do wrzątku wsypujemy przepłukaną
kaszę. Mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu do momentu aż
kasza wchłonie całą
wodę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Szalotki po obraniu i umyciu kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym smalczyku roślinnym . Jak
cebula się zeszkli zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na grubej, buraczanej tarce.Oddzielamy
białka od
żółtek,
żółtka ubijamy mikserem na puszystą masę, dolewamy
mleko, dodajemy
kaszę,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, podsmażone
szalotki, starte
jabłko i całość dokładnie mieszamy.W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przenosimy do reszty składników i dokładnie mieszamy.Jeżeli masa jest za gęsta możemy dolać jeszcze odrobinę
mleka.Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju (najwygodniej jest to zrobić silikonowym pędzlem) i smażymy gofry postępując zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
