Wykonanie
Koperkowa rodzina lubi
kurczaki, szczególnie te nadziane czymś fajnym :) Pomysł na farsz do
kurczaka (czy innego
mięsa) zazwyczaj wymyślam po przeglądzie kuchennych szafek i lodówki. Tak było i tym razem. Lubimy połączenie
mięsa w
owocami, dlatego
żurawina i
gruszka zostały wybrane w pierwszej kolejności do tego
pomarańcza,
orzechy laskowe i wypełniacz w postaci
bułki tartej.
Kurczak faszerowany
żurawiną z
gruszkami wyszedł pyszny i soczysty i doskonale smakował podany z michą
zielonej sałaty.

Składniki:
Kurczak (ok. 1,5 kg)1 średniej wielkości
gruszka100g
suszonej żurawiny1
pomarańcza1
jajko100g
bułki tartej50g mielonych
orzechów laskowychSólPieprzZioła prowansalskieSłodka papryka w proszku1 ząbek
czosnkuWykonanie:Z
kurczaka po dokładnym umyciu odcinamy nadmiar tłuszczu.
Gruszkę po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę.Z wyszorowanej
pomarańczy ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.W misce mieszamy pokrojoną
gruszkę z
żurawiną (możemy ją wcześniej namoczyć w gorącej wodzie),
sokiem i
skórką pomarańczową, roztrzepanym
jajkiem,
bułką tartą i mielonymi
orzechami. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.Tak przyrządzonym nadzieniem wypełniamy osuszonego
kurczaka.Mieszamy łyżkę
słodkiej papryki z
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie nacieramy
kurczaka.Następnie umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym, wlewamy ¼ szklanki
wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy przez 1 , 5 godziny.
