Wykonanie
Krewetki, mogą być nawet mrożone + ciasto
piwne przyprawione m.in.
pieprzem cytrynowym +
olej do głębokiego smażenia + pyszny sos na bazie
jogurtu z nutą
czosnku i
cytryny =
Krewetki w cieście piwnym, czyli jednym słowem „mniam” :-)Składniki:250g
krewetek TigerCiasto:150g
mąki200 ml
piwa½ łyżeczki
soli ziołowej½ łyżeczki
chili w proszku½ łyżeczki
pieprzu cytrynowego½ łyżeczki
sody oczyszczonejOlej do głębokiego smażeniaSos:3 łyżki
majonezu150g gęstego
jogurtu naturalnegoSkórka starta z jednej
cytrynyŁyżeczka posiekanego
koperku½ łyżeczki
pieprzu cytrynowegoZąbek
czosnkuWykonanie:
Krewetki rozmrażamy jeśli używamy mrożonych, myjemy i osuszamy.
Krewetki muszą być obrane, z usuniętym przewodem pokarmowym i pozostawionym ogonkiem.Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć.
Jogurt mieszamy z
majonezem, dodajemy
skórkę cytrynową,
koperek,
pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.
Oleju musi być taka ilość, żeby
krewetki mogły całe się zanurzyć.
Mąkę mieszamy z
solą ziołową,
chili,
pieprzem cytrynowym i
sodą oczyczoną, dolewamy
piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej
mąki lub
piwa.
Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego
oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura
oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.Jeszcze ciepłe
krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.Piąty posiłek- kolacja