Wykonanie
Ania z bloga Kulinarne pasje Ani zaproponowała wspólne pieczenie. Przepis pochodzi z książki „Polskie Przepisy” Ewy Aszkiewicz. Do zabawy prócz mnie i Ani dołączyły: Karto_flana, Karolina, albahaca!, mojetworyprzetwory, abcmojejkuchni, Midnighht Spoin, przecinkowa, paulina_w, karolkazaczarowana, bozena-1968, Kuchnia Pees,
Kasia i Milena . Ależ nas się zebrało :-) Wszystkie upiekłyśmy pyszną,
pomarańczową babkę wprowadzając mniejsze lub większe modyfikacje. Ja znacząco zmniejszyłam ilość
cukru, troszkę zmieniłam proporcje
mąki pszennej i ziemniaczanej, dałam też nieco mniej tłuszczu, za to więcej
pomarańczy niż było w pierwotnej wersji. Zrezygnowałam też z lukru na rzecz
białej czekolady. Co tu dużo mówić, ciacho wyszło pyszne, a koperkowa kuchnia pięknie pachniała, gdy Babka pomarańczowa siedziała w piekarniku.Składniki:Szklanka
mąki pszennej+ 2 łyżki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej200g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ szklanki
cukru pudruŚredniej wielkości
pomarańczka4
jajkaSzczypta
soli100g
białej czekolady3 łyżki
mlekaBarwniki spożywcze w żeluCukrowa posypkaWykonanie:Oddzielamy
białka od
żółtek, z
białek ze szczyptą
soli ubijamy sztywną pianę.
Pomarańczkę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Miękką margarynę ubijamy z
cukrem, jak masa będzie już bardzo puszysta, dodajemy po jednym
żółtku, nieprzerywając miksowania. Dosypujemy obie
mąki i
proszek do pieczenia, dolewamy
sok pomarańczowy i całość miksujemy przez 4 minuty. Dodajemy skórkę i pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.Przenosimy do formy wysmarowanej
margaryną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, dodając
mleko. Dzielimy na porcje, do każdej dodajemy odrobinkę
barwnika spożywczego i ozdabiamy babkę. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną cukrowej posypki.

