ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Ania z bloga Kulinarne pasje Ani zaproponowała wspólne pieczenie. Przepis pochodzi z książki „Polskie Przepisy” Ewy Aszkiewicz. Do zabawy prócz mnie i Ani dołączyły: Karto_flana, Karolina, albahaca!, mojetworyprzetwory, abcmojejkuchni, Midnighht Spoin, przecinkowa, paulina_w, karolkazaczarowana, bozena-1968, Kuchnia Pees, Kasia i Milena . Ależ nas się zebrało :-) Wszystkie upiekłyśmy pyszną, pomarańczową babkę wprowadzając mniejsze lub większe modyfikacje. Ja znacząco zmniejszyłam ilość cukru, troszkę zmieniłam proporcje mąki pszennej i ziemniaczanej, dałam też nieco mniej tłuszczu, za to więcej pomarańczy niż było w pierwotnej wersji. Zrezygnowałam też z lukru na rzecz białej czekolady. Co tu dużo mówić, ciacho wyszło pyszne, a koperkowa kuchnia pięknie pachniała, gdy Babka pomarańczowa siedziała w piekarniku.
Składniki:
Szklanka mąki pszennej+ 2 łyżki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
Średniej wielkości pomarańczka
4 jajka
Szczypta soli
100g białej czekolady
3 łyżki mleka
Barwniki spożywcze w żelu
Cukrowa posypka
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Pomarańczkę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Miękką margarynę ubijamy z cukrem, jak masa będzie już bardzo puszysta, dodajemy po jednym żółtku, nieprzerywając miksowania. Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dolewamy sok pomarańczowy i całość miksujemy przez 4 minuty. Dodajemy skórkę i pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Przenosimy do formy wysmarowanej margaryną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając mleko. Dzielimy na porcje, do każdej dodajemy odrobinkę barwnika spożywczego i ozdabiamy babkę. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną cukrowej posypki.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/02/babka-pomaranczowa.html