Wykonanie
Pisanie bloga czas zacząć. Zacząć najlepiej od powitania, a wita się najlepiej
chlebem i
solą,
sól ograniczam, ale mam przepis na strasznie fajny chlebek
kolendrowy. Drobna modyfikacja przepisu znalezionego tu: Kwestia SmakuSkładniki:50g
drożdży100ml ciepłego
mleka30g
cukru400g
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka nasion
kolendry½ łyżeczki
kurkumy3
jajka150g
masłaWykonanie:
Drożdże zalać ciepłym
mlekiem i zasypać
cukrem- rozbełtać razem i zostawić na 15 minut.
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.Nasiona
kolendry rozbić w moździerzu.Do
drożdży dosypać
sól,
mąkę wymieszaną z
kolendrą i
kurkumą i wlać
jajka (zostawić troszkę do posmarowania wierzchu). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojone w kostkę
masło i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Formę keksową wysmarować
masłem. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować zostawionym wcześniej, roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- aż ciasto pięknie się zarumieni.Upieczone i ostudzone ciasto pokroić na kromki, jak
chleb. Zrobić grzanki w tosterze.Podawać jako dodatek do jajecznicy, najlepiej takiej ze
szczypiorkiem. Można dodać kilka
pomidorków koktajlowych.

Można też podać w inny sposób:Upieczone i ostudzone ciasto pokroić w paski. Każdy pasek maczać w rozbełtanym
jajku z dodatkiem
mleka, panierować tartym
parmezanem i zawinąć kawałkiem
szynki.Smażyć dosłownie 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Idealnym dodatkiem są
pomidory
