Wykonanie
Połączenie
mięsa z
owocami to nie tylko
kurczak z
ananasem,
schab ze
śliwką i
kaczka z
jabłkami. W koperkowej kuchni wypróbowaliśmy już całkiem sporo
mięso-
owocowych kombinacji. Jak na razie wszystkie były udane. Tym razem padło na polędwiczkę wieprzową i
maliny. Mięciutkie
mięso w
owocowym sosie. Coś absolutnie niesamowitego-
Polędwica wieprzowa z
malinami .

Składniki:Ok. 400g
polędwicy wieprzowej1 mała
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki
Maggi3 łyżki
syropu malinowego1 łyżka
musztardy francuskiej2 łyżki
oleju¼ szklanki
wodySzklanka
malin (mogą być mrożone)Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
czosnek dość drobno siekamy. W misce mieszamy
Maggi,
syrop malinowy,
musztardę i
cebulę z
czosnkiem. Umytą polędwiczkę dokładnie nacieramy marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzewamy
olej, wyjmujemy
mięso z marynaty (staramy się oczyścić polędwiczkę ze wszystkich kawałków
cebuli i
czosnku).
Polędwicę kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po kilka minut z każdej strony (
mięso powinno ładnie się zarumienić). Marynatę przecedzamy przez sitko i sam płyn wlewamy na patelnię z
polędwicą, dolewamy również
wodę. Przykrywamy patelnię i smażymy na średnim ogniu przez ok. 30 minut, obracając
mięso od czasu do czasu (czas smażenia zależy od grubości
polędwiczki). Pod sam koniec wsypujemy na patelnię
maliny (jeżeli były mrożone, wcześniej przelewamy je gorącą
wodą). Usmażone
mięso zdejmujemy z patelni, dokładamy na 10 minut, a następnie kroimy na plastry. W międzyczasie mieszamy
malinowy sos na patelni i ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
