Wykonanie
Jedna z moich absolutnie ulubionych zup. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam ją na blogu Ewy . Popatrzyłam na składniki-
boczek,
kukurydza,
ziemniaki,
cebula,
bulion,
mleko (!) i pomyślałam, że nie, że co jak co, ale to nie może się udać… Akurat miałam w domu wszystkie składniki, stwierdziłam, że jeszcze żaden przepis Ewy mnie nie zawiódł i postanowiłam zaryzykować. To połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Zupa jest przepyszna, lubię ją ja, lubi ją
Koperkowy Mąż i lubi ją Mała I. Wszystkim smakuje więc od czasu do czasu gości w koperkowej kuchni lekko odmieniony Chowder z
boczkiem i
kukurydzą.

Składniki:100g chudego,
surowego boczku2
cebule½ kg
ziemniaków1 szklanka
ziaren kukurydzy (może być mrożona, ewentualnie z puszki)½ l
bulionu½ l
mlekaSól,
pieprz do smakuPęczek
natki pietruszkiWykonanie:Pokrojony w kostkę
boczek podsmażamy w garnku z grubym dnem. Gdy
boczek zarumieni się przekładamy go na talerzyk, a do garnka wrzucamy obraną, umytą i pokrojoną w kostkę
cebulę. Doprawiamy niewielką ilością
soli i smażymy, ciągle mieszając do momentu aż
cebula się zeszkli. Wtedy dosypujemy obrane, umyte i pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki. Całość mieszamy i smażymy przez jakieś 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy
kukurydze, dolewamy
bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.Mniej więcej połowę warzyw z zupy (z odrobiną zupy) przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowaną zupę powrotem przekładamy do garnka, dolewamy
mleko, dodajemy odłożony wcześniej
boczek, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut od zagotowania. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, a przed podaniem posypujemy jeszcze posiekaną
natką pietruszki.
