Wykonanie
Ser mascarpone,
kakao,
migdały.
Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem i
migdałowym posmakiem. Mielone
migdały,
likier migdałowy,
kakao i kremowy
ser. Wiele można powiedzieć o tym cieście, ale co by nie mówić- najsmaczniejsze jest z filiżanką pysznej
kawy. Bo tylko
kawy brakuje do przepysznego
Czekoladowo-
migdałowego ciasta z
mascarpone .
Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej100g mielonych
migdałów½ szklanki
cukru3 łyżki gorzkiego
kakao½ szklanki
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonejSzczypta
soli150g
jogurtu naturalnego¼ szklanka
oleju3 łyżki
likieru migdałowego2
żółtka jajkaNadzienie:250g
serka mascarpone2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2
białka jajka2 łyżki
likieru migdałowegoSzczypta
soliWykonanie:Zaczynamy od zrobienia kremowego nadzienia z
serka mascarpone.
Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy
cukier,
mąkę i
likier i całość ubijamy mikserem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z
białek z dodatkiem szczypty
soli. Sztywną pianę przenosimy do miski z
serem i całość mieszamy łyżką. Gotową masę wkładamy do lodówki na czas robienia ciasta.Przesianą
mąkę mieszamy z mielonymi
migdałami,
kakao,
cukrem,
solą i
sodą. Dodajemy
żółtka,
olej,
mleko i
likier i całość miksujemy na gładką masę. Jeżeli ciasto jest za bardzo gęste możemy dolać jeszcze odrobinę
mleka, a jeżeli jest zbyt lejące, to dosypujemy troszkę
mąki.Blachę do ciasta (moja blaszka była prostokątna o wymiarach ok. 25cm x 30cm) smarujemy
masłem i posypujemy mielonymi
migdałami.Do tak przygotowanej blaszki przekładamy mniej więcej 2/3 ciasta,
potem kładziemy schłodzone nadzienie z
serka i przykrywamy resztą ciasta.Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35- 45 minut.
Kawałek tego ciasta jest idealnym uzupełnieniem chwili przyjemności z
kawą Jacobs Crema Gold.