Wykonanie

Przepis na to ciasto to zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli. Muszę przyznać, że choć Nigellę Lawson osobiście uwialbiam, to już jej desery nie zawsze (bo przeważnie są za ciężkie, za tłuste i za słodkie). Jest jednak kilka, do których ciągle wracam -
między innymi do tego na
ciasto drożdżowe z
owocami. Zmieniłam tylko kilka składników i odrobinę sposób przygotowania.(forma 22x29cm)475g
mąki1/2 łyżeczki
soli50g
cukru1
cytrynacynamon mielony3g
drożdży w proszku3
jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej125ml
mleka100g
masła1 łyżka
śmietany1
jabłkogarść
borówek4 łyżki
brązowego cukru25g
płatków migdałów
400g
mąki wymieszać z
solą,
cukrem,
drożdżami i 1/4 łyżeczki
cynamonu. W innej misce wymieszać 2
jajka z esencją
waniliową, skórką startą z połowy
cytryny i letnim
mlekiem. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką. Dodać 50g
masła i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na noc, aby wyrosło. Następnego dnia przebić ciasto (uderzając gwałtownie pięścią) i wyłożyć na blachę uprzednio posmarowaną
masłem. Zostawić na 20 minut, aby odpoczęło.Ubić lekko 1
jajko z łyżką
śmietany i szczyptą
cynamonu. Posmarować ciasto.Pokroić
jabłko, wymieszać z
borówkami i skórką z drugiej połowy
cytryny. Wyłożyć na ciasto.Połączyć 75g
mąki z 4 łyżkami
brązowego cukru, 50g
masła, 1/4 łyżeczki
cynamonu i
płatkami migdałów. Utrzeć palcami, aby powstała kruszonka. Posypać nią
owoce na cieście. Piec 15 minut w 200 stopniach. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 17 minut.Smacznego!

