ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jabłkami, borówkami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami, borówkami i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto to zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli. Muszę przyznać, że choć Nigellę Lawson osobiście uwialbiam, to już jej desery nie zawsze (bo przeważnie są za ciężkie, za tłuste i za słodkie). Jest jednak kilka, do których ciągle wracam - między innymi do tego na ciasto drożdżowe z owocami. Zmieniłam tylko kilka składników i odrobinę sposób przygotowania.
(forma 22x29cm)
475g mąki
1/2 łyżeczki soli
50g cukru
1 cytryna
cynamon mielony
3g drożdży w proszku
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
125ml mleka
100g masła
1 łyżka śmietany
1 jabłko
garść borówek
4 łyżki brązowego cukru
25g płatków migdałów
400g mąki wymieszać z solą, cukrem, drożdżami i 1/4 łyżeczki cynamonu. W innej misce wymieszać 2 jajka z esencją waniliową, skórką startą z połowy cytryny i letnim mlekiem. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką. Dodać 50g masła i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na noc, aby wyrosło. Następnego dnia przebić ciasto (uderzając gwałtownie pięścią) i wyłożyć na blachę uprzednio posmarowaną masłem. Zostawić na 20 minut, aby odpoczęło.
Ubić lekko 1 jajko z łyżką śmietany i szczyptą cynamonu. Posmarować ciasto.
Pokroić jabłko, wymieszać z borówkami i skórką z drugiej połowy cytryny. Wyłożyć na ciasto.
Połączyć 75g mąki z 4 łyżkami brązowego cukru, 50g masła, 1/4 łyżeczki cynamonu i płatkami migdałów. Utrzeć palcami, aby powstała kruszonka. Posypać nią owoce na cieście. Piec 15 minut w 200 stopniach. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 17 minut.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/09/ciasto-drozdzowe-z-jabkami-borowkami-i.html