Wykonanie
Na sobotnie popołudnie zaproponuję Wam dzisiaj ciasto idealne do
herbaty. Ciasto nietypowe - bo z
kaszy manny. Można zastąpić ją semoliną, smak zostanie zbliżony, różnić się będzie tylko kolor ciasta. Sama struktura tego ciasta jest niesamowita.
Kasza manna wchłania
syrop goździkowy, którym polewa się ciasto tuż po upieczeniu i otrzymujemy zwartą, ale miękką konsystencję. Ciasto z dzisiejszego postu jest proste w wykonaniu, ale również bardzo miłe dla oka. Dzięki kilku prostym składnikom uzyskujemy naprawdę atrakcyjną wizualnie całość.Do tego przepisu użyłam Cytrynek z
Rumem firmy Eterno . Wiedziałam od razu, że wykorzystam je do takiego "odwracanego" ciasta. Dodatkowo zalewę z cytrynek wykorzystałam do
syropu goździkowego. Dzięki nim ciasto zyskało cudownego
cytrusowego posmaku, który nie jest przytłaczający. Cierpki smak
cytryn świetnie łączy się z prawie pozbawioną smaku
kaszą manną, tworząc razem świetne połączenie. Same
Cytrynki z
Rumem skradły moje
serce. Smakiem, ale i składem -
cytryny,
cukier,
rum. Żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Idealnie pasują jako prosty dodatek do
herbaty, ale można je wykorzystać do ciast, jako ozdobę do deserów, dodatek do
lodów,
drinków czy lemoniady.(forma o średnicy 18cm)Ciasto:80g
masła100g drobnego
białego cukru3
jajka50ml
oliwy z oliwek120ml
mlekaskórka starta z 1
cytryny400g
kaszy manny (użyłam
kaszy manny semoliny, która z semoliną nie miała nic wspólnego, bo była z miękkiej pszenicy - ot, tylko taka nazwa)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2 łyżki
brązowego cukrukilka plasterków Cytrynek z
Rumem Eterno
Syrop i dekoracja:100g drobnego
białego cukru100ml
wody5
goździków2 łyżki
syropu z Cytrynek z
Rumem Eterno1 łyżka
płatków migdałowychMasło rozpuścić i zmiksować z
białym cukrem. Dodać
jajka,
oliwę,
mleko,
skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać
kaszę manną,
proszek do pieczenia, sód i
sól. Wszystko dokładnie zmiksować.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a ściany formy natłuścić. Rozsypać 2 łyżki
brązowego cukru na spodzie i rozłożyć na nim plastry
cytryn (upewnijcie się, że nie ma w nich pestek).
Cytrynki zalać
ciastem.Piec w 180 stopniach 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.Na 10 minut przed końcem pieczenia należy przygotować
syrop.
Wodę zagotować z
cukrem i
goździkami. Zostawić na ogniu, żeby
syrop bulgotał około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę
syropu z
cytryn. Wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.W międzyczasie podprażyć na suchej patelni
płatki migdałowe.Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę. Ściąć wypukły wierzch, tak aby otrzymać równą powierzchnię. Ponakłuwać gęsto ciasto patyczkiem lub wykałaczką. Z
syropu wyjąć
goździki i zalać równomiernie ciasto. Odczekać minimum godzinę i przekręcić ciasto na talerz tak, aby
cytrynki znalazły się teraz na górze. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia, polać wierzch łyżką
syropu z cytrynek i posypać
płatkami migdałowymi.Smacznego!