Bardzo dobry pomysł na sesyjny obiad.. syci, smakuje , daje energię i nie tuczy tak jak reszta tego co pochłaniamy .. :P4 pory ( tylko białe części )2 ziemniaki1 litr bulionu3 łyżki śmietany 18 %1 cebula1 łyżeczka curry1 łyżeczka pieprzu czarnego1 łyżeczka masłaziarna słonecznikaszczypiorekZiemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pory dokładnie myjemy i tylko białe części kroimy w krążki.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pory i ziemniaki , około 4 minut. Do gotującego się bulionu dorzucamy podsmażone warzywa i obraną cebulę. Dodajemy curry i pieprz. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z gazu i w czasie blenderowania dodajemy śmietanę. Jeśli uważacie że krem jest za mało ostry dodajcie więcej curry lub pieprzu. Nie solimy gdyż bulion jest wystarczająco słony. Bo uzyskaniu jednolitej masy , stawiamy ganek raz jeszcze na gazie i czekamy aż się zagotuje. Przelewamy do miseczek i posypujemy ziarnami słonecznika oraz szczypiorkiem.xoxo ..K !