Wykonanie
Aksamitna i gęsta zupa krem z
porów z grzankami lub
groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

składniki na 4 porcje2 duże
pory4
ziemniaki1 duża
cebula3 łyżki
masła roślinnego3 szklanki
bulionu5 łyżek
śmietany 12 %szczypta
gałki muszkatołowejczarny pieprzsólprzepis
Cebulę drobno siekamy,
ziemniaki kroimy w niewielką kostkę a opłukane
pory w talarki.W garnku na rozgrzanym
maśle szklimy posiekaną
cebulę a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym
bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż
ziemniaki będą miękkie,zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy
solą,
gałką muszkatołową oraz
czarnym pieprzem, dolewamy
śmietanę i wszystko mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, gorącą podajemy z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.