Kiedy za oknem nieziemskie upały, gotowanie nie należy do przyjemności.Dlatego moje obiady w takie dni są lekkie i szybkiedo przyrządzenia.Niezawodny jak zwykle jest w takim przypadku makaron.Dziś z kremowym sosem brokułowym i świeżo startym parmezanem.Składniki:500g makaronu200g śmietanki 30%2 ząbki czosnku1 łyżeczka białego pieprzu1 łyżka masła1 łyżka parmezanu1/2 brokułasólszczypta gałki muszkatołowejWykonanie:Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować 5 minut. podzielić na niewielkie różyczki. Kilka odłożyć.W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić drobno pokrojony czosnek, lekko przesmażyć. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodać brokuł. Gotować jeszcze chwilę, aż sos będzie miał konsystencję taką jaką chcecie osiągnąć. Słodka śmietanka ładnie się redukuje, więc nie trwa to długo. Na koniec doprawic solą i białym pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem i wymieszać. Udekorować odłożonym brokułem i obficie posypać parmezanem. Gotowe!