ßßß
Składniki:15 dkg wędzonego łososia1 brokułmały kubeczek śmietany 30%pół paczki świderkówsok i skórka z cytrynygałka muszkatołowałyżka tartego parmezanu lub dziurgasałyżka masłasól, pieprzBrokuła umyć i podzielić na różyczki, umieścić w koszyczku do gotowania na parze. Stosuję trik, koszyczek stawiam na garnku, w którym gotuję makaron, jeśli podzielimy brokuła na małe kawałki, ugotuje się bez problemu. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Brokuła i makaron można ugotować trochę wcześniej.Na patelni rozgrzać masło i wrzucić plastry łososia (zwykle kupuję filet z łososia wędzony na zimno i sama kroję w plastry). Smażyć aż mięso rozpadnie się na małe kawałki i lekko zezłoci. Zalać śmietaną i i podgrzewać. Kiedy zacznie parować, dodać przyprawy, ser i brokuła i podgrzewać chwilkę żeby brokuł nasiąknął sosem. Na koniec dodać makaron i wymieszać podgrzewając.Podanych składników wystarczyło na 2 duże porcje i jedną mniejszą na następny dzień do pracy :)