Wykonanie
Kiedy napisałam tytuł wpisu, pomyślałam że pewnie powinnam użyć fachowej włoskiej nazwy
makaronu. Nic z tego, świderki były świderkami zanim dowiedziałam się, że tak naprawdę to fusilli...
Składniki:15 dkg
wędzonego łososia1
brokułmały kubeczek
śmietany 30%pół paczki świderkówsok i
skórka z cytrynygałka muszkatołowałyżka tartego
parmezanu lub dziurgasałyżka
masłasól,
pieprzBrokuła umyć i podzielić na różyczki, umieścić w koszyczku do gotowania na parze. Stosuję trik, koszyczek stawiam na garnku, w którym gotuję
makaron, jeśli podzielimy
brokuła na małe kawałki, ugotuje się bez problemu. W międzyczasie ugotować
makaron al dente.
Brokuła i
makaron można ugotować trochę wcześniej.Na patelni rozgrzać
masło i wrzucić plastry
łososia (zwykle kupuję filet z
łososia wędzony na zimno i sama kroję w plastry). Smażyć aż
mięso rozpadnie się na małe kawałki i lekko zezłoci. Zalać
śmietaną i i podgrzewać. Kiedy zacznie parować, dodać
przyprawy,
ser i
brokuła i podgrzewać chwilkę żeby
brokuł nasiąknął sosem. Na koniec dodać
makaron i wymieszać podgrzewając.Podanych składników wystarczyło na 2 duże porcje i jedną mniejszą na następny dzień do pracy :)