Wykonanie
Kolorowa, lekka, pyszna zapiekanka.Najczęściej przyrządzam ją z samych warzyw,ale wypróbowałam także wersję z
rybą - smakuje wybornie.Szybki sposób na wiosenny obiad.
Składniki:1
brokuł1 duża lub 2 mniejsze
papryki1
por ( jasna część )4 średnie
ziemniaki15 dkg
sera żółtego na sos1,5 łyżki
masła1,5 łyżki
mąki1,5 szklanki
mleka2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
słodkiej paprykibiały pieprzulubione
ziołasólWykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek, obgotować 3 minuty.
Ziemniaki ugotować, ale nie do miękkości, tak ok. 10 minut.Przestygnięte pokroić na grubsze plastry.
Paprykę pokroić w dużą kostkę, a
pora w krążki. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos.
Masło rozpuścić, dodać
mąkę i przesmażyć razem ok. 1 minuty. Odstawić garnek, dodać połowę
mleka i przeciśnięte dwa ząbki
czosnku, zamieszać. Postawić z powrotem na gazie, doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dolać resztę
mleka i pozostałe
przyprawy. Zagotować. Zalać warzywa sosem i obsypać
startym serem. Zapiekać w temp. 150C ok 30 minut.W wersji z
rybą. 2 lub 3 kawałki ulubionych filetów rozmrozić, posolić, oprószyć
pieprzem, obtoczyć w
mące i obsmażyć z obu stron. Pokroić na kawałki i umieścić
między warzywami.