ßßß
Składniki:1 brokuł1 duża lub 2 mniejsze papryki1 por ( jasna część )4 średnie ziemniaki15 dkg sera żółtego na sos1,5 łyżki masła1,5 łyżki mąki1,5 szklanki mleka2 ząbki czosnku1 łyżeczka słodkiej paprykibiały pieprzulubione ziołasól
Wykonanie:Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek, obgotować 3 minuty. Ziemniaki ugotować, ale nie do miękkości, tak ok. 10 minut.Przestygnięte pokroić na grubsze plastry. Paprykę pokroić w dużą kostkę, a pora w krążki. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć razem ok. 1 minuty. Odstawić garnek, dodać połowę mleka i przeciśnięte dwa ząbki czosnku, zamieszać. Postawić z powrotem na gazie, doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dolać resztę mleka i pozostałe przyprawy. Zagotować. Zalać warzywa sosem i obsypać startym serem. Zapiekać w temp. 150C ok 30 minut.W wersji z rybą. 2 lub 3 kawałki ulubionych filetów rozmrozić, posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Pokroić na kawałki i umieścić między warzywami.