Wykonanie
Bardzo proste, domowe ciasto
czekoladowe z dodatkiem
brzoskwiń i kruszonki.Puszyste i delikatne, ale nie za suche.W sam raz na letnie popołudnie.

Składniki: na tortownicę o śr. 30 cmciasto5
jajek3/4 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka
mąki pszennej1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaokruszonka50 g miękkiego
masła50 g
cukru100 g
mąkiponadtopuszka
brzoskwiń w syropie (można zastąpić świeżymi, dojrzałymi
brzoskwiniami lub
morelami)

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno z odrobiną
soli. Stopniowo dodawać
cukier, nie przerywając ubijania. Teraz kolejno dodawać
żółtka.Do masy jajecznej, cienkim strumieniem wlać
olej, a następnie przesianą
mąkę, wraz z
kakaem i
proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie, delikatnie ale i energicznie wymieszać. Można krótko, tylko do połączenia składników, mikserem na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście.Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypać ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w temp. 175C.Smacznego :)