ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste, domowe ciasto czekoladowe z dodatkiem brzoskwiń i kruszonki.
Puszyste i delikatne, ale nie za suche.
W sam raz na letnie popołudnie.
Składniki: na tortownicę o śr. 30 cm
ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kruszonka
50 g miękkiego masła
50 g cukru
100 g mąki
ponadto
puszka brzoskwiń w syropie (można zastąpić świeżymi, dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami)
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Teraz kolejno dodawać żółtka.
Do masy jajecznej, cienkim strumieniem wlać olej, a następnie przesianą mąkę, wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie, delikatnie ale i energicznie wymieszać. Można krótko, tylko do połączenia składników, mikserem na najniższych obrotach.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w temp. 175C.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/06/Ciasto-z-brzoskwiniami-i-kruszonka.html