ßßß
Składniki: na tortownicę o śr. 30 cmciasto5 jajek3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaokruszonka50 g miękkiego masła50 g cukru100 g mąkiponadtopuszka brzoskwiń w syropie (można zastąpić świeżymi, dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami)
Sposób wykonania:Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Teraz kolejno dodawać żółtka.Do masy jajecznej, cienkim strumieniem wlać olej, a następnie przesianą mąkę, wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie, delikatnie ale i energicznie wymieszać. Można krótko, tylko do połączenia składników, mikserem na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście.Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypać ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w temp. 175C.Smacznego :)