Wykonanie
Czekoladowe, kremowe i wilgotne, ze sporą dawką
alkoholu i aromatem suszonych
śliwek.Jeden kawałek ciasta, to konkretna porcja energetyczna, dlatego proponuję na wyjątkowe okazje.

Składniki:
biszkopt1 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej5
jajek2 łyżki
kakao2 łyżeczki
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa ze
śliwkąsuszone śliwki (5 dag)300 g
masła w temp. pokojowej250 g nutelli100 ml
wódkibita śmietana500 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru2 usztywniacze do
śmietany (
śmietn-fixy )

Sposób wykonania:
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w
wódce.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Wbić po jednym
żółtku, cały czas miksując.
Mąki i
kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać
proszek do pieczenia i
ocet. Wymieszać.Blaszkę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać
śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach
alkohol, cały czas mieszając.Na pierwszy
biszkopt wyłożyć masę nutellowo-
śliwkową. (
Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z
kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną
śmietankę, wraz z
cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać
kakao. Schłodzić.Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.Smacznego :)