ßßß Cookit - przepis na Biszkopt marchewkowy – na zdrowie

Biszkopt marchewkowy – na zdrowie

nazwa

Wykonanie

Bez większych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.
Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości)
Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo”
Składniki na tortownicę 22-24 cm:
5 jajek (białka i zółtka oddzielnie)
225 g cukru
250 g startej na małych oczkach marchewki
100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa)
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna bio
wanilina lub prawdziwa wanilia
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.
Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową.
W innym naczyniu ubijamy białka, stopinowo dodając pozostałą 1/3 cukru. Białka muszą być doskonale ubite( aż błyszczące).
Ubite białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki.
Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/11/biszkopt-marchewkowy-na-zdrowie.html