Wykonanie

Bez większych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej
marchwi,
migdałów i
cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli
makę pszenną zastąpimy
mąką ryżową lub inną
mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w
marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą
migdałów i
marchewki;
cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości)Przepis z książeczki “I dolci si
fanno cosi – Cameo”

Składniki na tortownicę 22-24 cm:5
jajek (
białka i
zółtka oddzielnie)225 g
cukru250 g startej na małych oczkach
marchewki100 g
mączki migdałowej( u mnie
migdały przeciśnięte przez maszynkę do
mięsa)100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cytryna biowanilina lub prawdziwa
waniliacukier puderWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jeśli
marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.Mikserem ubijamy
zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3
cukru,
wanilię, skórkę i przefiltrowany
sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy
zółtkowej po trochu dodajemy startą
marchew i mączkę
migdałową.W innym naczyniu ubijamy
białka, stopinowo dodając pozostałą 1/3
cukru.
Białka muszą być doskonale ubite( aż błyszczące).Ubite
białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą
zółtkowo-
marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane
mąki.Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia,
boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.