Wykonanie

Zapraszam na słone shortbread, super maślane
ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach;
ciasteczka są idealne jako zaostrzając ą apetyt przystawk ą przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy
piwie)Wachlarz dodatków do
ciasteczek jest przeogromny, można dodać każdy rodzaj
ziół,
przyprawy korzenne, czy
oliwki lub
kapary.Inspiracją do tego wpisu był pomysł zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając starty
parmezan i zastępując część
mąki pszennej semoliną.

składniki na 4 osoby :120 g
mąki pszennej30 gr semoliny lub
mąki krupczatki2 łyżki startego
parmezanu120 g
masła1 łyżeczka
soli¼ łyżeczki
cukru2 łyżki
ziół ( drobno posiekana
pietruszka,
szałwia,
szczypiorek,
rozmaryn)1
białko8 listków
pietruszki do ozdobySposób przygotowania:W misce mieszamy
mąkę z
cukrem,
solą,
serem i
ziołami. Dodajemy miękkie
masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym
białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek
pietruszki i ponownie smarujemy
białkiem.Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia.
