ßßß Cookit - przepis na Shortbread z ziołami

Shortbread z ziołami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzając ą apetyt przystawk ą przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy piwie)
Wachlarz dodatków do ciasteczek jest przeogromny, można dodać każdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary.
Inspiracją do tego wpisu był pomysł zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając starty parmezan i zastępując część mąki pszennej semoliną.
składniki na 4 osoby :
120 g mąki pszennej
30 gr semoliny lub mąki krupczatki
2 łyżki startego parmezanu
120 g masła
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cukru
2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia, szczypiorek, rozmaryn)
1 białko
8 listków pietruszki do ozdoby
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem.
Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/11/shortbread-z-zioami.html