Wykonanie

Dzień Kobiet we Włoszech ma żółlty kolor i od zawsze związany jest z delikatną mimozą. W tym dniu dosłownie całe miasteczka przystrojone są na żółto, witryny sklepowe i kwiaciarniane pełne są gałązek mimozy i żółtych kokard. Cukiernie oferują pyszne ciasta koniecznie z „mimozowym” akcentem: marcepanowymi gałązkami z żółtymi kuleczkami, lub z pokruszonym
biszkoptem, imitującym kwiatuszki mimozy. W tym dniu wiele imprez jest organizowanych specjalnie dla kobiet, a parki, muzea czy wystawy oferują płci pięknej wstep wolny. Włoszki, tego wieczoru z pewnością nie
spędzą z ukochanym, wybiorą kolację w babskim gronie, a wieczór zakończą wypadem do teatru, kręgielni, dyskoteki, lub klubu z męskim striptisem(!).Dzisiejszym wypiekiem również nawiązuję do Dnia Kobiet. Dedykuję te mimozowe babeczki moim dwóm córkom, życząc im, aby NIGDY w życiu nie żałowały, że urodziły się KOBIETAMI, a wszystkim Kobietom, aby zawsze czuły się kochane i szanowane przez partnerów i społeczeństwo.Zapraszam na pyszne
biszkoptowe babeczki z lekkim kremem budyniowym pasticcera i kawałeczkami
ananasa, którymi dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”.

Składniki na 12 babeczek:200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka (
żółtka i
białka osobno)150 g
cukru90 ml
olejułyżeczka ekstraktu z
wanilii50 ml letniego
mlekaDo nasączenia: ½ szklanki
soku z ananasa( u mnie
ananas z puszki, bez dodatku
cukru), ewentualnie odrobina
alkoholu dla smakuKrem budyniowy pasticcera:2
żółtka1
jajko120 g
cukru50 g
mąki pszennej1/2 l
mlekaskórka z cytryny eko3 łyżki
soku z cytryny3 plasterki
ananasa z puszkiPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając
cukier. Kiedy masa będzie lśniąca dodajemy po jednym
żółtku, mieszamy na zwolnionych obrotach miksera. Na przemian dodajemy
mąkę i
olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie
mleko.

Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do
lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut.Odstawiamy babeczki do ostygnięcia.W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy.

W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno
mleko. Następnie do
mleka dodajemy obraną
skórkę z cytryny.W miseczce ucieramy
jajko,
żółtka i
cukier na kogel
mogel, dodajemy przesianą
mąkę, mieszamy. Z
mleka wyjmujemy
skórkę cytryny. Do przygotowanej masy jajecznej dodajemy gorące
mleko, nastepnie całość przelewamy z powrotem do garnka. Garnek wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie
budyń (ok. 4 min). Caly czas mieszamy aby się nie przypalił. Studzimy.

W babeczkach wycinamy wgłębienie na krem. Ja posłużyłam się sprytną wycinarką do mufinek.Z ciasta pozostalego ze środka babeczek odcinamy skórke i kroimy w małą kostkę.Plasterki
ananasa kroimy na małe cząstki. Po parę kładziemy we wgłębienia babeczek i przykrywamy kremem budyniowym. Wierzch babeczek również pokrywamy kremem. Dekorujemy kostką
biszkoptową i posypujemy
cukrem pudrem.


Wypiekalam wspolnie z:Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Ciasteczkowy potwórCafe
AmarettoSmaczne przepisyCookPLKuchnia DanusiIzioni pyszne smakiMoje domowe kucharzenieGrunt to przepis