ßßß Cookit - przepis na Gofry, lekkie i chrupiące

Gofry, lekkie i chrupiące

nazwa

Wykonanie

Zdaje się, że oprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam.....
Tym razem Wraz z blogerkami z „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować, za podanie super tematu! To były moje pierwsze gofry i na pewno nie ostatnie. Korzystałam ze znalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J
Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić następną porcjęą ciasta, więc mieliśmy słodką kolację. Starsza córka pierwszego porwała (tego najbrzydszego), druga gofrem z cukrem pudrem się zajadała..
Składniki na 5 podwójnych gofrów:
2 szklanki mąki pszennej( szklanka 250 ml)
1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki
½ szklanki wody gazowanej
4 łyżki cukru
½ szklanki oleju
2 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Gofrownicę rozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności od sprzętu), smarujemy olejem( tylko raz, na początku) i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy - od 3 do 6 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, polewą, cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną.
Razem ze mną wypiekali:
Magia w kuchni
Słodkie okruszki
Nina- Gotuj sam
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/04/gofry-lekkie-i-chrupiace.html