Wykonanie
Bardzo smaczne kotlety. Gdy na zwykłe mielone nie mamy już ochoty jest to dobre rozwiązanie. Zrobiłam je w dwóch wariantach, a to dlatego, gdyż nie sądziłam, że wyjdzie ich tak dużo. Z ilości składników podanych poniżej uzyskałam 12 sztuk średniej wielkości kotletów. Połowa ich została na drugi dzień i zrobiłam je podduszane. Ale ten drugi wariant postanowiłam przedstawić następnym razem. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno wariant pierwszy.Przepis na te apetyczne kotlety pochodzi z "Dania za grosik" nr 2/2010.

Składniki :50 dag
kapusty białej50 dag
mięsa mielonego2
jajka1 duża
cebula1 szklanka
kaszy mannyszczypta
kminku1 łyżeczka
oreganotarta bułkaolej do smażeniaWykonanie :
Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z
mięsem,
jajkami i posiekaną
cebulą. Dodajemy
sól,
pieprz do smaku, szczyptę
kminku, 1 łyżeczkę
oregano i dokładnie mieszamy. Wsypujemy
kaszę manną i jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w
tartej bułce. Smażymy na
oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z
ziemniakami i z surówką wg upodobań.
