Wykonanie
Gdy pragnienie na coś słodkiego nie ustaje, a wręcz wzmaga się, nie ma czasu na jakieś tam skomplikowane wypieki, wyjmuję wówczas niezawodną, wysłużoną, ale nadal sprawną gofrownicę, rozrabiam ciasto i piekę.Rodzinka ukradkiem spogląda w stronę kuchni i bacznie obserwuje czy to już...Gofry są pulchne, kruchutkie i smaczne, zwłaszcza z dodatkiem świeżych sezonowych
owoców,
bitej śmietany i startej
czekolady. Ja zastąpiłam jak na razie, świeże
owoce sezonowe,
konfiturę brzoskwiniową.

Składniki (na 16 sztuk) :25 dag
mąki20 dag
cukru0,5 szklanki
wody2 czubate łyżki
kakao20 dag
masła4
jajka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaponadto :500 ml
śmietany kremówki20 dag
konfitury brzoskwiniowej½ tabliczki
czekolady gorzkiej startej
rodzynkiWykonanie :
Cukier,
kakao,
wodę mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy. Do gorącego płynu wkładamy
masło, a gdy się rozpuści,
żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy.Do lekko ciepłego ciasta dajemy ubitą pianę z
białek i dokładnie mieszamy łyżką.Pieczemy w gofrownicy ok. 2 , 5 minuty.Na wierzchu każdego gofra dajemy różne dodatki, zależnie od upodobań
smakowych i estetycznych. Ja dałam
konfiturę brzoskwiniową,
bitą śmietanę, startą
czekoladę i
rodzynki.
