Jest pyszna, zwłaszcza z groszkiem ptysiowym!. Spośród zup owocowych właśnie ta malinowa najbardziej smakuje mi i moim najbliższym. Warto zrobić, gdy świeże maliny są jeszcze osiągalne.Składniki :500 g malin1½ szklanki wody1 szklanka mleka¾ szklanki słodkiej śmietanki kremówki3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru wanilinowegosok z ½ cytrynysól, cukier do smakudodatkowo :100 - 150 g gotowego groszku ptysiowegoWykonanie :Maliny przecieramy i słodzimy 3 łyżkami cukru. Mleko z 1 szklanką wody gotujemy. Stale mieszając wlewamy zawiesinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w ½ szklanki wody i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy przecier malinowy, sok z cytryny, cukier wanilinowy i śmietanę kremówkę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dodajemy do smaku cukier i sól. Podajemy z groszkiem ptysiowym, sucharkami lub makaronem.Polecam również :W kuchni na wesoło :Baba z chłopem poszła do supermarketu... Nagle baba wydziera się:- Teee! zobaaaa! zamszowe kartofle!- Głupia, to nie kartofle, z tego nie robi się klusek. To kiwi, z tego robi się pastę do butów.