Wykonanie
Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno surówkę, która jest jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Szczerze mówiąc ta surówka bardziej smakuje nam od tradycyjnej, której przepis i zdjęcia zamieściłam przed ponad rokiem na niniejszym blogu (klik).Surówka z
kiszonej kapusty i
papryki nie tylko jest bardzo smaczna, ale też szybka w wykonaniu i ładnie prezentuje się na
stole. To zastosowanie
papryki w
trzech kolorach bardzo ubogaca ją kolorystycznie. Jest doskonała zarówno do wielu potaw
mięsnych jak i ryb.
Składniki :500g
kapusty kiszonejpo 100g świeżej
papryki czerwonej, żółtej i zielonej100g
ogórka kiszonegonieduża
cebula (ok. 50g)
sól,
pieprz czarny mielony,
cukier do smaku3 - 4 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju słonecznikowegoWykonanie :
Kapustę drobno kroimy (gdy ma zbyt dużo soku, delikatnie odciskamy, ale nie wylewamy go, gdyż może się okazać, że trzeba będzie jednak trochę dodać).
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Ogórek kiszony ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy do smaku
sól,
pieprz i
cukier do smaku (
daję 3 a nawet 4 płaskie łyżki
cukru, bo taka nam najlepiej smakuje). Na koniec polewamy
oliwą i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby składniki "przegryzły się".
Polecam również :