ßßß Cookit - przepis na ROLADA Z KREMEM MANGO

ROLADA Z KREMEM MANGO

nazwa

Wykonanie

Smaczna rolada orzechowo- kakaowa z kremem śmietanowym z dodatkiem musu z owoców mango. Lubię ten owoc. Często podjadam sobie sam bez dodatków.
Próbowałam również z puszki, ale to nie to samo. Najlepszy jest świeży. Postanowiłam ten owoc wykorzystać do wypieku ciasta.
Zrobiłam roladę, bo jest szybka do wykonania i smaczna. Została pożarta przez moją rodzinkę za jednym posiedzeniem. To mnie nawet ucieszyło. Lubię ten widok jak z apetytem jedzą to co im zaserwuję.
Składniki na ciasto :
6 jajek
15 dag cukru
5 dag masła
10 dag mąki pszennej
2 dag kakao
20 dag orzechów włoskich
4 łyżki gorącej wody
Składniki na krem :
35 dag miąższu ze świeżego mango (z 2 sztuk)
400 ml śmietany kremówki
10 dag cukru pudru
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki żelatyny + ¼szkl. zimnej wody + ¹⁄³szkl. wrzątku
ponadto :
cukier puder do obsypania rolady
Wykonanie ciasta :
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek wsypujemy cukier, zalewamy 4 łyżkami wrzątku i miksujemy na puszysty krem. Zmielone orzechy mieszamy z mąką i dodajemy małymi porcjami do utartych żółtek. Wlewamy przestudzone masło i na końcu dodajemy pianę z białek stale mieszając łyżką.Ciasto wykladamy równomiernie na blachę o wym 28x40 cm i pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C.
Ciasto wyjmujemy na ściereczkę i zawijamy wraz z nią w rulon.
Odkładamy do przestudzenia.
Wykonanie kremu :
Owoce mango myjemy, obieramy. Miąższ dzielimy na małe cząstki i miksujemy na papkę, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a po napęcznieniu rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, zmiksowame mango i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie mieszamy robotem na małej mocy.
Wykonanie rolady :
Gdy krem zacznie gestnieć smarujemy wewnętrzną powirzchnię rolady kremem. Roladę owijamy folią aluminiową, lekko dociskamy wierzchnią warstwę i wkładamy do lodówki.
Po schłodzeniu, najlepiej następnego dnia, tuż przed podaniem rozwijamy z folii, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ROLADA-Z-KREMEM-MANGO.html