ßßß Cookit - przepis na TRADYCYJNE BURACZKI NA CIEPŁO ZASMAŻANE

TRADYCYJNE BURACZKI NA CIEPŁO ZASMAŻANE

nazwa

Wykonanie

Obecnie, zimową porą na naszym stole bardzo często królują jako przystawki do obiadu marchewka z groszkiem (klik) i buraczki, które robię w kilku wersjach zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno buraczki bardzo smakują nam pod postacią sałatki(klik) lub jako marynowane(klik), które podaję w połówkach.
Buraczki na ciepło zasmażane robię według wypróbowanego, tradycyjnego przepisu mojej Babci i Mamy. Robiłam również według przepisów zamieszczonych w literaturze kulinarnej, ale ten nasz rodzinny, pokoleniowy, prosty, bez dodatków przepis najbardziej nam odpowiada.
Składniki :
1 kg buraków czerwonych ugotowanych i obranych ( 1,5 kg surowych)
50 g smalcu wieprzowego
3 - 4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka mąki pszennej
ok. ½ szklanki przegotowanej letniej wody
ewentualnie pieprz czarny mielony do smaku ( przeważnie nie dodaję)
Wykonanie :
Buraki dokładnie myjemy (najlepiej używając szczoteczki). Gotujemy do miękkości (w zwykłym garnku ok. 2,5 godziny). Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ścieram rownież częściowo na jeszcze drobniejszych, przeznaczonych do ziemniaków lub tylko na tych do ziemniaków). Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy buraczki i mieszajac zasmażamy na średnim ogniu do odparowania soku (trwa to zazwyczaj kilka minut), dajemy sok z cytryny, sól, cukier i stale mieszając (aby nie przywarły do dna patelni i nie przypaliły się) zasmażamy ok. 1 minuty, po czym wsiewamy mąkę i dalej stale mieszając trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, do utraty surowizny mąki. Wlewamy wodę porcjami, dalej stale mieszamy i ewentualnie dajemy jeszcze do smaku sól, cukier, sok z cytryny i pieprz (opcjonalnie). Podajemy na ciepło.
Buraczki na ciepło zasmażane świetnie smakują do kotletów, bitek, gulaszy mięsnych.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/01/TRADYCYJNE-BURACZKI-NA-CIEPLO-ZASMAZANE.html