Wykonanie
Proste i smaczne danie jarskie. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki na kopytka :1 kg
ziemniakówok. 400g
mąki pszennej1
jajkosólSkładniki sosu :100g
serka topionego kremowego z
ziołami lub ok. 150 g startego
żółtego sera15 dag
twarożku śmietankowego¼ - ½ szklanki
mlekaszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej3 łyżki posiekanego świeżego
koperku lub
tymiankuewentualnie grubo mielony
pieprzWykonanie kopytek :
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do miski. Gdy wystygną, dodajemy
jajko,
sól oraz 250 g
mąki pszennej i zagniatamy. Przenosimy na opruszoną
mąką stolnicę i dalej zagniatamy wgniatając pozostałą
mąkę (pozostawiamy do opruszenia kopytek 30 - 50 g). Ciasto nie powinno być zbyt gęste i nie powinno długo czekać na gotowanie, bo
zrobi się rzadkie. Wałkujemy lub formujemy rękami na 1-2 grube placki o grubości ok. 2-3 cm, kroimy w paski o szerokości ok. 2 -3 cm. Każdy z pasków formujemy na wałeczki, obtaczając
mąką i lekko rozpłaszczamy. Kroimy ukośnie na na ok. 2 cm kawałeczki i od razu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości
oleju 3 - 4 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię.Wykonanie sosu :
Serki topione rozdrabniamy widelcem w małym rondelku lub garnuszku, dodajemy
twarożek śmietankowy mieszamy, dodajemy ¼ szklanki
mleka lub więcej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą świeżo startej
gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy i podgrzewamy w kąpieli
wodnej, mieszając, aż utworzy się jednolity sos. Sosem
serowym polewamy kopytka, posypujemy
koperkiem lub
tymiankiem, ewentualnie przyprawiamy grubo mielonym
pieprzem. Podajemy z ulubioną surówką.


Polecam również :