Wykonanie
Ekspresowy w wykonaniu, delikatny w smaku deser
owocowy. Ponieważ pojawiły się w moim ogrodzie
jeżyny postanowiłam go zrobić. Jezeli ich nie mamy i trudno je nabyć, można zastąpić
malinami lub innymi
owocami jak:
porzeczki,
truskawki,
poziomki,
jagody. Krem wykonany jest z
serka mascarpone ze zmiksowanymi
ananasami. Dodatek
bitej śmietany sprawia, że krem jest puszysty i lekki. Prażone
płatki migdałowe dobrze komponują z całością deseru.Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z
owocami" nr 6/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na 4 porcje):250 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudru6-7 plastrów
ananasa z puszki lub świeżego½ szklanki zalewy lub
soku z ananasów300 - 500 g
jeżyn3 -4 łyżki
płatków migdałowychWykonanie :
Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez tłuszczu i pozostawiamy do ostudzenia.
Jeżyny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody (najlepiej na tyle wcześniej, aby całkowicie osiąkły).
Ananasy miksujemy z
sokiem (zalewą) i mieszamy delikatnie z
serkiem (ewentualnie można zmiksować, gdy otrzymamy zbyt rzadką masę, wówczas ubije się podczas miksowania).
Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy
cukier puder mieszając łyżką. Do ubitej
smietany dodajemy porcjami masę
serowo-
ananasową, delikatnie mieszamy. Na dno pucharków kładziemy 6-8
jeżyn, posypujemy porcją
płatków migdałowych dajemy trochę kremu, znowu
jeżyny,
płatki migdałowe, krem i tak do wyczerpania składnków ( do każdego pucharka wrzuciłam 3 - 4
maliny). Można ozdobić listkami
melisy Deser podajemy zaraz po przygotowaniu.
Polecam również :