ßßß Cookit - przepis na KREM ANANASOWY Z JEŻYNAMI

KREM ANANASOWY Z JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

Ekspresowy w wykonaniu, delikatny w smaku deser owocowy. Ponieważ pojawiły się w moim ogrodzie jeżyny postanowiłam go zrobić. Jezeli ich nie mamy i trudno je nabyć, można zastąpić malinami lub innymi owocami jak: porzeczki, truskawki, poziomki, jagody. Krem wykonany jest z serka mascarpone ze zmiksowanymi ananasami. Dodatek bitej śmietany sprawia, że krem jest puszysty i lekki. Prażone płatki migdałowe dobrze komponują z całością deseru.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na 4 porcje):
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
6-7 plastrów ananasa z puszki lub świeżego
½ szklanki zalewy lub soku z ananasów
300 - 500 g jeżyn
3 -4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie :
Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez tłuszczu i pozostawiamy do ostudzenia. Jeżyny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody (najlepiej na tyle wcześniej, aby całkowicie osiąkły). Ananasy miksujemy z sokiem (zalewą) i mieszamy delikatnie z serkiem (ewentualnie można zmiksować, gdy otrzymamy zbyt rzadką masę, wówczas ubije się podczas miksowania). Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder mieszając łyżką. Do ubitej smietany dodajemy porcjami masę serowo-ananasową, delikatnie mieszamy. Na dno pucharków kładziemy 6-8 jeżyn, posypujemy porcją płatków migdałowych dajemy trochę kremu, znowu jeżyny, płatki migdałowe, krem i tak do wyczerpania składnków ( do każdego pucharka wrzuciłam 3 - 4 maliny). Można ozdobić listkami melisy Deser podajemy zaraz po przygotowaniu.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/08/KREM-ANANASOWY-Z-JEZYNAMI.html